Biden és Harris: Elfogadhatatlan, hogy amerikai állampolgárt lőtt agyon az izraeli hadsereg

Elfogadhatatlannak nevezte Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, hogy az izraeli hadsereg agyonlőtt egy amerikai emberi jogi aktivistán Ciszjordániában egy tüntetésen.

Elfogadhatatlannak nevezte Joe Biden amerikai elnök és Kamala Harris alelnök, hogy az izraeli hadsereg agyonlőtt egy amerikai emberi jogi aktivistát Ciszjordániában egy tüntetésen. Az USA vezetői szerint Izraelnek mindent meg kell tennie azért, hogy ilyesmi soha több ne forduljon elő.

A 26 éves Aysenur Ezgi Eygi megöléséért Izrael vállalta a felelősséget. A fiatal lány halálakor egy olyan tüntetésen vett részt, ahol a Ciszjordániában az elmúlt évtizedek során illegálisan létesített zsidó települések bővítése ellen tiltakoztak a helyiek. A török-amerikai aktivistát tiltakozás közben érte a halálos lövés.

Joe Biden közölte hogy az amerikai kormány hozzáférést vár a lövöldözéssel kapcsolatos bűnügyi nyomozáshoz.

Teljes körű elszámoltatásra van szükség. Izraelnek pedig mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ilyen incidensek soha többé ne fordulhassanak elő

– fogalmazott az amerikai elnök.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt külön nyilatkozatában arra is felhívta a figyelmet, hogy senkit sem szabadna megölni azért, mert békés tüntetésen vesz részt.

 A halálos lövöldözés elfogadhatatlan, és jogos kérdéseket vet fel az Izraeli Védelmi Erők ciszjordániai állományának magatartásával kapcsolatban

– fogalmazott az elnökjelölt.

A fiatal nőt múlt héten pénteken lőtték agyon egy tiltakozó felvonuláson a Náblusz melletti Bejta faluban, ahol szélsőjobboldali zsidó telepesek többször megtámadták a helyi lakosokat.

Izrael az amerikai aktivista halálát balesetnek minősítette, ugyanakkor bűnügyi eljárás keretében indított vizsgálatot.

Izrael az 1967-es úgynevezett hatnapos háború óta tartja megszállva a Jordán-folyó mentén található arab területet, amelyre a palesztinok egy jövőbeli független állam magjaként tekintenek. Izrael viszont a megszállás kezdete óta egye települést épített oda, átalakítva ezzel a terület etnikai karakterét, fokozatosan szorítva ki az arab és beduin lakosságot. Ezeket a településeket a világ legtöbb országa illegálisnak tekinti, Izrael többnyire történelmi és bibliai hivatkozásokkal igyekszik cáfolni ezt

A Nemzetközi Bíróság júliusban kimondta, hogy a palesztin területek izraeli megszállása és az ottani telepek illegálisak, és a lehető leghamarabb fel kell számolni őket.