Hunter Biden bűnösnek vallotta magát az adócsalási ügyében, és ezzel mindenkit meglepett az ügyészségen

Joe Biden amerikai elnök fiának sorsáról decemberben dönt a bíróság, már az elnökválasztás után.

Bűnösnek vallotta magát Hunter Biden az ellene felhozott mind a kilenc vádpontban szövetségi adócsalási ügyében csütörtökön, amivel a tárgyalásra készülő ügyészeket is alaposan meglepte.

Joe Biden amerikai elnök fia korábban tagadta, hogy szándékosan nem fizetett meg összesen 1,4 milliárd dollár jövdelemadót 2016 és 2019 között. A BBC közlése szerint az 54 éves ifjabb Biden eredetileg egy olyan vádalkut akart kötni, melyben fenntartotta volna ártatlanságát, erről azonban az ügyészség hallani sem akart, így végül bűnösnek vallotta magát. Mindezt az utolsó pillanatban jelentették be a Los Angeles-i bíróságon, amikor már épp megkezdték az esküdtek kiválasztását.

Minderre három hónappal azután került sor, hogy egy másik ügyben bűnösnek találták Hunter Bident illegális fegyvervásárlás és kábítószer-használat vádjában, így először fordult elő a történelemben, hogy elítélték a hivatalban lévő amerikai elnök fiát.

Hunter Biden ügyvédje, Abbe Lowell azt mondta, ügyfele azért vallotta magát bűnösnek, hogy elkerülje a tárgyalást, megkímélve ezzel a családját és környezetét a nem kívánt médiavisszhangtól. A bíróságon elhangzottak szerint Biden legfeljebb 17 év börtönbüntetésre és 500 ezer-től 1 millió dollárig terjedő bírságra számíthat. Az ítélethirdetés december 16-án lesz, egy hónappal az elnökválasztás után.