Így él Vlagyimir Putyin két kisfia

Elszigetelten, rezidenciáról rezidenciára költözve élnek, jachton és magángépeken közlekednek egy oknyomozó portál szerint.

Vlagyimir Putyin és az egykori olimpiai bajnok Alina Kabajeva eltitkolt két fia, Ivan és az ifjabb Vlagyimir elszigetelten, rezidenciáról rezidenciára költözve élnek, jachton és magángépeken közlekednek, az államfői testőrség óvja és magántanárok okítják őket. A fiúk alig találkoznak maguk korabeli gyerekekkel, és ritkán látják szüleiket – mindez a dossier.center nevű oknyomozó portál cikkéből derül ki, amelyet a Hvg szemlézett.

A kilencéves Ivant és az ötéves, ifjabb Vlagyimir Vlagyimirovicsot több tucat ember szolgálja ki: sofőrök, testőrök, tanárok, szakácsok, pilóták, edzők, pincérek és mások. Az oknyomozó portál egyik forrása éppen a szolgálók egyike volt, aki szerint a gyerekek a legtöbb időt a Novgorodhoz közeli Valdaj Nemzeti Parkban lévő elnöki rezidencián töltik.

A gyerekek egyebek mellett angolul és németül tanulnak, zenélnek, a tanárok viszont nem érintkeznek közvetlenül a szülőkkel, ha valami megbeszélnivaló támad, akkor a család titkárjain keresztül intézik el az ügyeket. Putyint állítólag zavarja, hogy Iván nem a szovjet rajzfilmeket, hanem az amerikai Disney-mozikat szereti, azt viszont jóváhagyta, hogy fiainak rengeteg Legója és több – tanulásra és játékra használt – iPadje legyen. A fiúk rendszeren úsznak, Ivan tornászleckéket is vesz, jégkorongozik is, néha-néha apjával együtt kergetik a korongot.

A dossier.center szerint ugyan a több épületből álló rezidencián a házak viszonylag közel vannak egymáshoz, mindenki autóval közlekedik és a személyzetnek megtiltották, hogy bárki is sétáljon a birtokon. A nap 8-9 órakor kezdődik reggelivel, amit a fiúk a nevelőkkel együtt fogyasztanak el. Ezt követően 30-45 perces tanórák következnek, utána pedig jöhet a játék.

A rezidencián két póni, több nyúl, és egy bernáthegyi is szórakoztatja az „utódokat”, a kutyára állandóan két kinológus és egy testőr figyel. A személyzetet igen jól megfizetik: az egyik tanár például a szállás és a teljes ellátás mellett havonta 7700 eurót kap, igaz vállalnia kellett, hogy amíg állásban van, nem hagyja el a rezidencia területét.

Az ünnepek napjaiban néhány gyerek is érkezik, ők elsősorban a 41 éves Kabajeva barátainak gyerekei közül kerülnek ki, de ők is csak akkor léphetnek be, ha már letöltötték az időt az egészségügyi karanténban. Az is ünnepnek számít, amikor apjuk meglátogatja őket, s mindketten lelkesen mesélik nevelőiknek, mit játszottak és milyen ajándékokat kaptak.

Putyinnak – első házasságából – két lánya született, s ők is igyekeznek minél kevesebbszer a nyilvánosság előtt szerepelni.

A dossier.center oknyomozó riportja egyébként nem sokkal az után jelent meg, hogy meg nem erősített hírek szerint Kabajeva és Putyin már nincs együtt. A 71 éves államfőnek állítólag új szerelme van, választottja a 39 éves Jekatyerina Mizulina, egy orosz szenátornő, Jelena Mizulina lánya.