A kormány nem fizette meg Brüsszelnek a 200 millió eurós bírságot, amit így lehet, hogy az uniós támogatásokból vonnak le

Két hét haladékot kapott a kormány, ami viszont többször jelezte, nem fog fizetni.

Újabb kanyart vehet a magyar kormány és az Európai Bizottság konfliktusa, miután előbbi, határidőre, nem fizette ki Brüsszelnek azt a 200 millió eurós büntetést, amit még júniusban szabott ki a Bizottság, „példátlan és kivételesen súlyos uniós jogsértés” miatt.

Magyarországot azok után marasztalták el, hogy az Európai Unió Bírósága 2020-ban megállapította, hogy nem tartottuk tiszteletben az uniós jog szabályait, többek között a nemzetközi védelem megadására és a jogellenesen tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárok visszatérésére vonatkozó eljárások területén. Az Európai Bizottság a nyár elején úgy ítélte meg, hogy Magyarország továbbra sem tett eleget a 2020. évi ítéletben foglaltaknak (kivéve a tranzitzónákat, amelyeket Magyarország már ezen ítélet kihirdetése előtt bezárt), így újabb kötelezettségszegés megállapítása iránti keresetet terjesztett elő és pénzügyi szankciók kiszabását kérte. Ennek összege egy 200 millió eurós átalányösszeg, amihez, késedelem esetén, további egymillió eurót számítanak fel, naponta.

Az Euronews jelentése szerint a magyar kormány nem fizette meg a 200 millió eurót határidőre, így a Bizottság most egy újabb felszólítást küldött, szeptember 17-i határidővel. Amennyiben Magyarország továbbra sem fizet, Brüsszel aktiválja a „beszámítási eljárást”, és levonja a bírság összegét az országnak járó uniós forrásokból, amelyek egy része már jelenleg is be van fagyasztva a jogállamisági problémák miatt.

Azt a magyar kormány már többször jelezte, hogy nem hajlandó kifizetni az egyszeri, 200 millió eurós és a napi 1 milliós bírságot.

Kapcsolódó