„Megölöm magukat és a gyerekeiket” – 270 iskolát ürítettek ki Szlovákiában, bombafenyegetés miatt

A rendvédelmi szervek egyik intézményben sem találtak robbanószert.

Közel 270 iskolát kellett evakuálni kedden, Szlovákiában, bombafenyegetés miatt. A hírek szerint konkrét fenyegetést egy pozsonyligetfalui iskola kapott, emailben, a hatóságok viszont, biztonsági okokból, több intézményt is kiürítettek. A Parameter beszámolója szerint a rendőrség terrortámadás ügyében indított eljárást.

Nem ez az első eset Szlovákiában, hogy tömeges fenyegetés ér közintézményeket. Májusban közel 1500 óvoda, általános-, illetve középiskola kapott fenyegező emailt egy időben, júniusban pedig a bíróságokat kellett kiüreíteni, hasonló okból. Ahogy ezekben az esetekben, úgy a szlovák rendrőség most is elvégzett minden szükséges intézkedést, hogy aztán kiértékeljék a valós bombaveszélyt. Tomáš Drucker, oktatásügyi miniszter, azt tanácsolta az érintett iskoláknak, hogy 11 órakor függesszék fel a tanítást.

A Fontech című portál szerint a következő üzenetet kapta meg a fent említett intézmény:

Megölöm magukat és a gyerekeiket.

A szövegben az is írták, hogy a bomba déli 12 órakor robban majd fel és a támadás mögött a „dnyipropetrovszki őrültek” állnak. A hatóságok, ugyanakkor, egyik kiürített iskolában sem találtak robbanószert.

Közben, a Parameter szerint, Csehországban is arról számolt be a rendőrség, hogy több száz iskola kapott fenyegető e-mailt. Az egyelőre nem derült ki, hogy ott valós-e a veszély.