Biden szerint az izraeli miniszterelnök nem tesz eleget a túszok kiszabadításáért

Joe Biden amerikai elnök szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem tesz eleget a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadításáért.

Joe Biden amerikai elnök szerint Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem tesz eleget a Hamász által fogva tartott túszok kiszabadításáért. Az Egyesült Államok ugyanakkor – mint fogalmazott – közel jár ahhoz, hogy végleges javaslatot nyújtson be a megegyezésen dolgozó tárgyalófeleknek.

Biden a gázai túszokról azután beszélt újságíróknak a Fehér Házban, hogy az izraeli erők a hétvégén hat túsz holttestére bukkantak egy alagútban. A halottak között volt a 23 éves amerikai-izraeli állampolgár, Hersh Goldberg-Polin is, akit az izraeli hadsereg szerint a többiekkel együtt a Hamász fegyveresei ölték meg nemrég. A történtek erőteljes bírálatot váltottak ki a Biden-kormány tűzszüneti stratégiájával kapcsolatban, az izraeliek pedig sztrájkba kezdtek, hogy így is nyomást gyakoroljanak az ügyben hajthatatlannak látszó Netanjahura.

Biden elnök nemmel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az izraeli kormányfő eleget tesz-e a túszalku megvalósítása érdekében. Arra a kérdésre, hogy az USA tervez-e ezen a héten mindkét félnek végleges javaslatot adni, Biden azt mondta:

Nagyon közel vagyunk ehhez.

Izraeli megszólalók Biden megjegyzésére úgy reagáltak: „figyelemre méltó”, hogy az amerikai elnök inkább Netanjahura gyakorol nyomást Jahja Szinvár Hamász-vezér helyett. Szerintük Biden megjegyzése azért veszélyes, mert napokkal azután hangzott el, hogy a Hamász kivégzett hat túszt, köztük egy amerikait.

Az izraeli kritika szerint ez ráadásul annak elismerése, amit korábban Szemi Abu Zuhri, a Hamász vezető szóvivője mondott, miszerint Netanjahu a felelős az egyezség aláásásáért.

(Reuters)