Megtalálhatták a solingeni késelő kését

De az elkövetőt még mindig keresik, egy 15 éves fiú lehet az.

Megtalálhatták a Solingenben péntek este három embert halálra késelő és legkevesebb nyolc további embert megsebesítő támadó kését, de az elkövető után még mindig városszerte folyik a keresés – jelentették be a német hatóságok szombaton.

Marcus Caspers, a düsseldorfi ügyészi hivatal terrorizmus elleni csoportjának szóvivője szombat délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: egyelőre nem tudják kizárni, hogy terrorcselekmény történt.

Szombat reggel őrizetbe vettek egy 15 éves fiút, aki a gyanú szerint tudott a tervezett merényletről, de nem értesítette a hatóságokat – hangzott el a sajtótájékoztatón. Vizsgálják, hogy a fiúnak köze lehetett-e a támadáshoz, viszont hozzátették, hogy nem ő volt a támadó.

A rendőrség által kiadott közlemény szerint tovább folyik a támadásban megsebesült áldozatok és a szemtanúk kikérdezése. A szemtanúk az általuk készített felvételeket és más információkat online is feltölthetik a nyomozás elősegítésére létrehozott rendőrségi honlapra.

A rendőrség közlése szerint magányos elkövető után folyik a keresés. A tájékoztatón csak annyit árultak el a halálos áldozatokról, hogy egy 67 és egy 56 éves férfiról, valamint egy 56 éves nőről van szó.

Thorsten Fleiss helyi rendőrparancsnok közölte: az ejtett sebek és a köztéri kamerák által készített, de nehezen kivehető felvételek alapján a támadó találomra választotta ki áldozatait, és kifejezetten a nyakukon akarta megsebesíteni őket. A támadóról viszont egyelőre nem tudnak olyan felvételt közölni, amely segítene az azonosításában – tette hozzá. Mivel az elkövető még szökésben van, a hatóságok óvatosságra intették a gyilkosság helyszínén virágokat elhelyező gyászolókat.

Tim Kurzbach, a város polgármestere szombaton a gyilkosság helyszíne mellett tartott sajtótájékoztatót, és szintén kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak. Mint mondta: Solingent letaglózta a félelem és a gyász.

A Solingen városi rangra emelkedésének 650. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepen a késes támadó a város főterén, egy színpad előtt álló tömegben gyilkolt meg három embert, és sebesített meg legkevesebb további nyolcat, közülük ötöt súlyosan. A támadást követően a fesztivál további rendezvényeit lefújták.

(MTI)