Rendőrök vigyáznak a svédországi vadászokra, akik egy nap alatt 150 medvét lőttek ki

A svéd kormány 486 állatra adott ki kilövési engedélyt.

Több mint 150 barnamedvét öltek meg a svédországi éves medvevadászati szezon nyitónapján, írta a brit Guardian.

A svéd kormány idén 486 állatra adott ki kilövési engedélyt, ami nagyjából a barnamedve-populáció 20 százalékának felel meg. Ez ugyan kevesebb, mint a tavalyi rekord, amikor 722 medve leölését engedélyezték, a vadászatot azonban így is egyre nagyobb viták övezik.

Az idén először rendőrök is elkísérik a vadászokat a várható tiltakozások miatt.

Magnus Orrebrant, a svéd húsevők egyesületének elnöke azt mondta:

A modern vadászati ​​módszerek rendkívül egyszerűvé teszik a medvék megölését, amit így lényegében a vágóhídhoz lehet hasonlítani.

A rendőrök gyalogosan és drónokkal járőröznek az erdőkben, hogy biztosítsák a „vadászok békés előrehaladását”.

Arra törekszünk, hogy a vadászokat ne zavarják a munkájuk során, mondta Joacim Lundqvist rendőrtiszt, aki arra is utalt, hogy hiúz- és farkasvadászatoknál is megugrott a tiltakozók száma.

Svédországban egy évszázaddal ezelőtt a medvék az intenzív vadászat miatt közel kerültek a kihaláshoz, számuk azonban 2008-ra újra elérte a 3300-as csúcsot. Az azóta eltelt években a vadászatok 40 százalékkal, 2400 körülire csökkentették a számot, és ha a kilövések üteme folytatódik, hamar az életképes populáció fenntartásához szükségesnek minimumra, 1400 darabra eshet vissza.

Az ökológusok attól tartanak, hogy ha folytatják, a vadászat az egész régióra kihatással lehet. A hónap elején norvég környezetvédelmi csoportok fellebbezéssel fordultak a svéd hatóságokhoz néhány határ menti régióban, hogy tagadják meg az engedélyek kiadását. Azzal érveltek, hogy mindkét országban veszélyeztetetté vált a barnamedve populáció. Fellebbezésüket elutasították.