Biden könnyek között búcsúzott: „Trump meghajolt Putyin előtt”

Kamala Harrist méltatta pártja elnökjelölő gyűlésén az Egyesült Államok leköszönő elnöke.

Az amerikai demokrácia megóvásának legnagyobb reménységeként méltatta Joe Biden amerikai elnök Kamala Harris jelenlegi alelnököt, a Demokrata Párt elnökjelöltjét a helyi idő szerint hétfő este, Chicagóban megnyitott elnökjelölő konvención.

Az elnökjelöltségtől nemrég visszalépő, nyolcvanegy éves Bident a konvenció résztvevői perceken át állva tapsolták. Búcsúbeszédében Biden biztosított afelől, hogy Kamala Harris és alelnökjelöltje, Tim Walz legelszántabb támogatója lesz a novemberi választásig tartó kampányidőszakban. Kijelentette, nincs benne neheztelés a visszalépése miatt, és felszólította a Demokrata Pártot, hogy álljon ki egységesen Kamala Harris jelöltsége mellett. Szavai szerint karrierjének legjobb döntése volt, hogy annak idején Harrist választotta alelnökének.

Csaknem egyórás beszédében Biden hosszasan támadta Donald Trumpot, a Republikánus Párt elnökjelöltjét, és saját elnökségének eredményeit méltatta. Trumpról azt állította, meghajolt az orosz elnök, Vlagyimir Putyin előtt – ez a részlet az MTI tudósításából kimaradt.

Az elnök említést tett a palesztin–izraeli konfliktusról is, hangsúlyozva, hogy továbbra is azon fog dolgozni, hogy mielőbb tűzszünetet kössenek a felek. Úgy fogalmazott: „a (palesztinpárti) tüntetőknek van igazsága, nagyon sok ártatlan ember hal meg mindkét oldalon”.

A konvenció épülete előtt több ezren tüntettek Chicagóban a palesztinok ügye mellett. A megnyitón felszólalt Hillary Clinton volt külügyminiszter, korábbi elnökjelölt is, aki arra kérte a párt híveit, törjék végre át az üvegplafont, és válasszák meg az Egyesült Államok történetének első női elnökét. Kamala Harrist gyorsított eljárásban választotta elnökjelöltté a Demokrata Párt Biden visszalépése után, augusztus elején a konvención szavazati joggal bíró delegáltak előrehozott internetes voksoláson szavaztak. Így a négynapos demokrata párti konvenció formalitássá vált eredeti célja, az elnökjelölt kiválasztása tekintetében.