Kígyók és patkányok lepték el Rómát

Egy olasz szakértő szerint valóságos dzsungellé változott a város.

Valóságos dzsungellé változott Róma egy olasz állattani szakértő szerint, annyira elszaporodtak benne a patkányok és a kígyók – írja a The Guardian. A jelenség hátterében a városban tomboló magas hőmérsékletek, és a sok a szemét jelenléte állhat.

Andrea Lunerti, aki arról híres, hogy veszélyes állatokat fog be Róma-szerte, azt állítja, hogy ezen a nyáron különösen sok hívást kapott, leginkább kígyók miatt. Lunerti elmondta, hogy a csúszómászók száma azért növekedett meg, mert nagyon enyhe volt a tél, így sok olyan állat túlélte az évszakot, amely normális körülmények között elpusztult volna. Természetes élőhelyeikről pedig azért költöztek át a városba, mert az ottani óriási mértékű ételpazarlás miatt elszaporodtak a patkányok, amelyek a kígyók fő zsákmányállatai.

A szakértő elmondta, Rómában a sárgászöld haragossikló (Hierophis viridiflavus) a legelterjedtebb, de idén már 4 viperát is befogott.

Lunerti mindig azt kéri az őt megkeresőktől, hogy küldjenek videót a kígyókról, hogy megállapíthassa, mérgesek-e vagy sem. Azonban a nem mérges kígyók is nagyon veszélyesek lehetnek városi környezetben, hiszen a látványuktól pánikba eshetnek az emberek, aminek következtében például az úttestre is kirohanhatnak az autók közé.

A magas hőmérséklet, valamint a hulladékproblémák ráadásul a keleti lódarazsak és a sirályok példányszámát is megnövelte az olasz fővárosban. A város vezetése viszont azt nyilatkozta, nincs összefüggés a városi szemét és az állatok jelenléte között, kiemelve, hogy 2024-ben jelentősen csökkent a Rómában található hulladék mennyisége, így a főváros évek óta most a legtisztább.