Házakat rombolt le az izraeli hadsereg egy beduin faluban

Újabb hat házat rombolt le buldózerekkel az izraeli hadsereg a megszállás alatt tartott Ciszjordánia egyik beduin falucskájában, Umm El-Hejrben – számolt be az AP a falu lakóira hivatkozva.

Újabb hat házat rombolt le buldózerekkel az izraeli hadsereg a megszállás alatt tartott Ciszjordánia egyik beduin falucskájában, Umm El-Hejrben – számolt be az AP a falu lakóira hivatkozva. Ezzel szerdán huszonnyolc ember vált hajléktalanná.

Azt írták, júliusban a katonai buldózerek már több házat leromboltak, így a falu kétszáz lakójának egynegyede már fedél nélkül van.

A ciszjordániai polgári ügyekért felelős izraeli katonai szerv, a  COGAT az esettel kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt, de korábban azt állították, hogy a faluban számos építményt engedély nélkül húztak fel. Ezeken a területeken a palesztinok – a hírügynökség szerint – régóta arról panaszkodnak, hogy az izraeli hatóságoktól gyakorlatilag lehetetlen építési engedélyt szerezni bármire.

Umm El-Hejr az elmúlt hónapokban fokozottan volt kitéve a zsidó telepesek erőszakos támadásainak, és a telepesek a vízellátást is korlátozták, ami fölött a katonai hatóságok szemet hunytak – írták.

A ciszjordániai beduin falvak jogvédő csoportok szerint az intézményesített házrombolásoknak, a telepesek erőszakos támadásinak és a kitelepítéseknek leginkább kitett közösségek.