Iráni hekkerek támadták meg Donald Trump kampányát

A hekkerek feltörték a volt elnök egy régi bizalmasának emailjét, hogy egy hamis linkkel hozzáférhessenek a kampány informatikai rendszereihez.

Iráni hackerek törhették fel Donald Trump volt kampánytanácsadójának és régi republikánus szövetségesének, Roger Stonenak a személyes email fiókját – írta a CNN az ügyet ismerő forrásai alapján. A hackerek Stone e-mailjén keresztül egy magas rangú kampánytisztviselő fiókjába próbálhattak betörni, hogy hozzáférjenek a kampány informatikai hálózataihoz. A Trump-kampányt belülről felkavarta a júniusi behatolás, amit a Microsoft észlelt. Az FBI és a techcég azóta vizsgálja, hogy az eset egy kiterjedtebb iráni kibertámadás része lehetett-e.

Stone-t a Microsoft és az FBI arról tájékoztatta, hogy személyes e-mailjét „külföldi állami szereplő” próbálta feltörni, hogy azt felhasználva a Trump-kampány embereit adathalászattal rávegyék egy link megnyitására, amely a hackerek számára hozzáférést biztosít az adott személy számítógépéhez, mondta az egyik forrás. Trump kampánycsapata nem kívánta kommentálni az esetet, vagy hogy másnak is feltörhették-e a fiókját.

Roger Stone Donald Trump 2016-os elnökjelölti kampányában dolgozott tanácsadóként. Később hamis tanúzásért, tanúk befolyásolásáért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért ítéltek börtönre az orosz beavatkozás miatt indított nyomozás eredményeként. Trump kegyelmet adott neki elnöki ciklusának végén, 2020-ban.