A Hamász nem küld tárgyalókat a csütörtöki tűzszüneti tárgyalásokra, de az egyeztetés folytatódik

A Hamász vasárnap este közölte, nem tervez tárgyalókat küldeni a csütörtökön esedékes tűzszüneti tárgyalásokra – írta meg még vasárnap mások mellett a Times of Israel című lap.

A Hamász vasárnap este közölte, nem tervez tárgyalókat küldeni a csütörtökön esedékes tűzszüneti tárgyalásokra – írta meg még vasárnap mások mellett a Times of Israel című lap. Ennek részben ellentmond, hogy izraeli források a CNN-nek vasárnap azt mondták, Jahja Szinvár, az iszlamista szervezet új politikai vezetője jelezte az egyiptomi és katari közvetítőknek, hogy érdekelt a tíz hónapja tartó háború befejezésében.

Az Al Jazeera szerint a Hamász a Telegram üzenetküldő platformon keresztül adott ki közleményt. Ebben azt írták: arra kérték a közvetítőket, hogy a korábbi tárgyalásokon alapuló tervet nyújtsanak be ahelyett, hogy új tárgyalásokat kezdenének a tűzszüneti megállapodásról. Ez azt jelenti, hogy „Biden május 31-i tűzszüneti javaslatán, a közvetítők, Katar és Egyiptom által május 6-án meghatározott kereteken, valamint az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2735. számú határozatán alapuló terv” alapján képzelik el a tárgyalásokra folytatását.

A Haaretz című baloldali izraeli lap hétfőn azt írta, hogy a Hamász küldötteinek vasárnap este bejelentett távolmaradása nem befolyásolja a csütörtöki tárgyalásokra való felkészülést. Vagyis a Gázai övezetben fogva tartott túszok és a tűzszünet érdekében közvetítő országok, valamint Izrael és a Hamász folytatja az egyeztetést.

A Haaretz forrásai azt mondták, hogy a Hamász nyilatkozata egyelőre nem jelenti a tárgyalások összeomlását.

A múlt héten az Egyesült Államok, Egyiptom és Katar vezetői felszólították Izraelt és a Hamászt, hogy augusztus 15-én Kairóban vagy Dohában folytassák a tárgyalásokat a gázai tűzszünetről és a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás véglegesítése érdekében. Izrael közölte, hogy küld tárgyalókat a találkozóra.