Tízezrek vonultak utcára Belgrádban a tervezett lítiumkitermelés miatt

Vucic szerint nem olyan bolond, hogy az országa ellen tegyen.

Tízezrek tüntettek Belgrádban egy lítium-bánya megnyitása ellen, vasárnapra virradóra a tiltakozók elfoglalták a szerb főváros két vasúti pályaudvarát – közölték a helyi hatóságok.

A rendőrség csak reggelre avatkozott közbe a vasúti közlekedést akadályozókkal szemben, a pályaudvarokról kiszorították a tiltakozókat, s Ivica Dacic belügyminiszter összesítése szerint 19 embert előállítottak.

A rendőrség 24-27 ezer tüntetőről számolt be, míg a szervezők szerint 40 ezren vettek részt a megmozduláson.

Aleksandar Vucic szerb elnök elítélte a pályaudvarok megbénítását, de jelezte, hogy kész a párbeszédre, illetve egy lehetséges referendumra a lítiumkitermelési projektről.

A szerb államfő kijelentette, hogy a pályaudvarok elfoglalása nem járul hozzá a demokráciához. Mint mondta, a tervezett bányáról a helyi lakosokkal is beszélni fog.

Egyszerűen nem értem, hogy az emberek ebben az országban, miért akarják tönkre tenni Szerbia gazdaságát. Szerbiában az emberek valóban azt gondolják, hogy ostoba és bolond lennék, hogy valamit az országom és népem ellen tegyek?

– fogalmazott Vucic.

A szerb kormány július 19-én Belgrádban írt alá szándéknyilatkozatot Olaf Scholz német kancellár és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnökének jelenlétében a lítium kitermeléséről. A nyugat-szerbiai Jadar-völgyben található Európa legnagyobb lítiumlelőhelye. Az egyebek között elektromos autók akkumulátoraiban felhasználható könnyűfém iránt világszerte nagy a kereslet.

A belgrádi kormány idén júliusban engedélyezte a kitermelést, miután két éve környezetvédők nyomására fel kellett függesztenie a kitermelés engedélyezését. Utóbbiak azzal érvelnek, hogy a kitermelés rendkívül káros az emberekre és a természetes környezetre, ugyanis nehézfémek juthatnak az ivóvízbe.
Németország és az EU a szerbiai lítiumkitermelési projekttel a Kínától való függőség csökkentésére törekszik. Kína ellenőrzi ugyanis világszerte a lítiumkitermelés és -feldolgozás túlnyomó részét.