Lemondásra szólította fel püspöke a kalotaszegi református esperest, aki kiherélésről írt az olimpiai megnyitó kapcsán

Vincze Minya István magyarázkodott, de Kató Béla világossá tette, hogy várja az esperes lemondó levelét.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke felhívta Vincze Minya Istvánt, és felszólította, hogy mondjon le – írja a Transtelex.

A kalotaszegi református esperes július 27-én az olimpiai megnyitóval kapcsolatban arról írt, hogy:

valamennyit élve kiherélni ha még megvannak a tö…k, a lyukaikba égő parazsat tenni, majd élve megnyúzni és végül felnégyelni.

Vincze Minya kiírásával kapcsolatban a Transtelexnek azt mondta, hogy sokkolta az olimpia megnyitója, istengyalázás történt, amit az LMBTQ-közösség támogat. „Ők vannak a háttérben. Ez ma már egy általános tendencia, és az a bűnös, aki nem támogatja őket, aki nem ért egyet velük”.

Kató Béla, az erdélyi református egyházkerület püspöke a Transtelexnek küldött levelében úgy fogalmazott, hogy „az egyház minden szélsőséget elítél, beleértve azt a fajta szélsőséget is, amit Vincze Minya István kalotaszegi református esperes is képviselt a nemrégiben közzétett Facebook-bejegyzésében”.

A püspök hozzátette, hogy már a Transtelex cikkének a megjelenése után felhívta az esperest, és felszólította, hogy azonnal adja be a lemondását.

A püspök elmondása szerint az esperes azzal védekezett, hogy bejegyzésében „nem szó szerint értette” a kínzásokról szóló kijelentéseket, hanem csak „felelevenítette a középkori gyakorlatot”. Kató Béla azonban elutasította a magyarázatot, és világossá tette, hogy várja Vincze Minya István lemondó levelét.