Tudhatták a berobbant Titan tengeralattjáró utasai, hogy meg fognak halni

Ez derül ki az egyik áldozat családja által benyújtott keresetből.

A Titan tengeralattjáró utasai a berobbanás előtti pillanatokban tisztában lehettek vele, hogy meg fognak halni, egyebek mellett ez derül ki a hajót gyártó OceanGate ellen benyújtott keresetből.

A Guardian azt írja, a pert Mr.Titanic néven is ismert Paul-Henri Nargeolet családja indította. A francia tudós maga is ott volt a fedélzeten 2023. júniusában és egyike volt az öt áldozatnak.

Hozzátartozói azt állítják, a katasztrofális berobbanás, ami Nargeolet életét követelte, tartós meggondolatlanság, gondatlanság és hanyagság következménye volt. A rokonok 50 millió dollárt követelnek a vállalkozástól.

Azt is állítják, hogy bár a történtek okát talán sosem lehet biztosan megállapítani, a szakértők egyetértenek abban, hogy a Titan személyzete tudta, pontosan mi fog történni velük.

Az akusztikus biztonsági rendszer figyelmeztethette a legénységet, hogy a szénszálas hajótest az extrém nyomás hatására megreped, ez pedig arra késztethette őket, hogy megkíséreljék megszakítani az útjukat.  A józan ész azt diktálja, hogy haláluk előtt jól tudták, meg fognak halni

– írták.

Mivel a biztonsági mechanizmus vélhetően nem működött, ami automatikus választ tudott volna adni a hajótest repedésére, a kereset szerint az is lehet, hogy a legénység hallotta is a recsegések hangját, ahogy a víz súlya alatt a hajótest összenyomódott.

„A szakértők véleménye szerint úgy süllyedtek tovább, hogy tudtak a tengeralattjáró visszafordíthatatlan hibáiról, rettegésben és lelki gyötrelemben, amíg a Titan be nem robbant” – tette hozzá a család.

Az ügyben az amerikai partiőrség is eljárást indított, az első meghallgatások szeptemberben várhatóak.

A Titan összeroppanásáról animáció készült, ezt itt lehet megtekinteni.