Megaföldrengésre figyelmeztették a lakosságot Japánban

Ilyenre korábban sosem volt példa.

Japánban figyelmeztetést adtak ki egy megaföldrengés fokozott kockázata miatt. Erre korábban sosem volt példa, írja a BBC.

A csütörtökről péntekre virradó éjjel kiadott riasztásban a kormány arra kéri az embereket, hogy legyenek éberek, de folytassák hétköznapi életüket. Hozzátették azt is, a figyelmeztetés nem jelenti azt, hogy egy erős földrengés azonnal bekövetkezhet, de a valószínűsége „nagyobb a megszokottnál.”

Bejelentették: Kisida Fumio miniszterelnök a fejlemények tükrében lemondta a hétvégi hivatalos útjait Közép-Ázsiában, és az országban marad.

Mindez néhány órával azt követően történt, hogy egy 7.1-es erősségű földrengés rázta meg az ország déli részén található Kjúsú szigetét. Jelentősebb károkról nem érkezett jelentés.

A szakértők aggodalmát az okozza, hogy a rengés epicentruma a Csendes-óceán partjain mentén húzódó Nankai-árokban volt, egy olyan szeizmikus területen, ahol korábban pusztító földrengések zajlottak. Ezek a megaföldrengések korábban több ezer ember életét követelték. Jellemzően 90-200 évente fordulnak elő, legutóbb 1946-ban volt rá példa.

Abban egyetértenek a szakemberek, hogy 70-80 százalékos esély van arra, hogy az elkövetkező 30 éven belül egy 8-as, 9-es erősségű földrengés rázza meg Japánt. A legpesszimistább becslések szerint egy ilyen esemény és a velejáró cunami akár 200 ezer ember halálát is okozhatná.

A figyelmeztetés egy hétig lesz érvényben, utána felülvizsgálják.

Fumio Kishida

Kapcsolódó
Ezt az épületet több ezer kábellel rögzítették a talajhoz, hogy ellenálljon bármilyen földrengésnek
Nyilván ez az ötlet is a fura dolgok országából, Japánból származik.
Címkék: földrengésjapán