Kamala Harris nem kér Donald Trump alternatív vitájából

A demokrata párti elnökjelölt ragaszkodik a Joe Bidennel előzetesen már letárgyalt helyszínhez és időponthoz.

Lényegében nemet mondott Kamala Harris demokrata párti amerikai elnökjelölt Donald Trumpnak arra a javaslatára, hogy az eredetileg megbeszélt szeptember 10-i tévévita helyett – amelynek az ABC News adott volna otthont – inkább szeptember 4-én, a republikánusokhoz húzó FOX News csatornán rendezzenek vitát a jelöltek számára.

Kamala Harris szombaton az X közösségi platformon közölte, hogy az eredetileg rögzített időpontban és helyszínen vesz részt a vitán, és reméli, hogy a másik jelölttel ott találkoznak.

Donald Trump péntek éjjel a Truth Social elnevezésű közösségi médiaoldalán közölte, hogy elfogadta a Fox News ajánlatát, mely szerint szeptember 4-én élő adásban folytathatnának vitát Kamala Harris demokrata alelnökkel. Csakhogy Trump és Joe Biden korábban már megállapodtak, hogy az elnökjelölti vitát szeptember 10-én az ABC News csatornán tartják meg. Ebből próbál most kifarolni a republikánus elnökjelölt. Ha Trump forgatókönyve valósul meg, akkor a vita helyszíne is változik: az egyik csatatérállamban, Pennsylvaniában kerülne rá sor.

A Fox Joe Biden június 21-i visszalépését követően vetette fel Trumpnak és a demokrata párt várható elnökjelöltjének, hogy szeptember 17-én vitázzanak egymással a kameráik előtt. Kamala Harris akkor kijelentette, hogy készen áll a vitára, Donald Trump azonban – miután korábban Harris hivatalos elnökjelöltségének hiányában attól elzárkózott – feltételes módban beszélt a demokrata riválisával való összecsapásról.

A Demokrata Párt vezető testülete, a Demokrata Nemzeti Bizottság pénteken tudatta, hogy Kamala Harris megszerezte a demokrata konvención szavazati joggal bíró delegáltak több mint felének a voksát, és így a Demokrata Párt elnökjelöltjévé válik már hétfőn, miután lezárul a delegáltak virtuális szavazása.