Álhírek és szélsőségesek szítják a tüzet a megkéselt gyerekek tragédiája után Nagy-Britanniában

Három kislány meghalt, további nyolc gyerek és két felnőtt pedig megsérült egy késes támadásban az angliai Southportban. Az eset után több álhír és összeesküvés-elmélet kezdett el terjedni a támadó személyazonosságáról. Az indulatok azóta sem csillapodtak, több városban is zavargások törtek ki.

Hétfőn nem sokkal dél előtt az angliai Southportban egy 17 éves fiatal meggyilkolt egy Taylor Swift tematikájú táncos és jóga rendezvényen három kislányt: a hatéves Bebe Kinget, a hétéves Elsie Dot Stancombe-ot és a kilencéves Alice Dasilva Aguiart. További nyolc gyerek megsérült, öten súlyos állapotban kerültek kórházba. Két felnőtt is súlyos sérüléseket szenvedett, miközben a gyerekeket próbálták megvédeni.

A Liverpooltól mintegy 15 kilométerre északra fekvő település tánciskolájában tartották a rendezvényt, amit úgy hirdetett meg a szünidős klubot vezető, 35 éves Leanne Lucas, aki ugyancsak súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a jóga és táncoktatás mellett karkötőt is készíthetnek a 2-6. osztályos, azaz 6 és 11 év közötti résztvevők, akik 25-en voltak.

Az eset megrázta az énekesnőt, rajongóit (akik mostanáig mintegy 160 millió forintnyi összeget gyűjtöttek össze a gyerekeket fogadó kórház számára), a southportiakat és egész Nagy-Britanniát.

Olyan volt, mint egy katasztrófafilm jelenete. Nem tudom elmondani, milyen szörnyű volt

– nyilatkozta a Sky Newsnak az egyik szemtanú, aki egy kocsi anyósülésén látott egy nőt, ölében egy gyerekkel, és a hátsó ülésen még négy vagy öt gyereket, mindannyian véresek voltak.

Darren Staples / AFP – Rendőrök és helyszínelők Southportban július 29-én.

Mintha egy bomba robbant volna fel. Kislányok, testek mindenhol

mondta egy másik szemtanú.

A hatóságok az elkövetőről eleinte mindössze annyit árultak el, hogy férfi, letartóztatták, és a kését lefoglalták. Később hozzáfűzték, hogy 17 éves, a várostól északra lakik egy faluban, de Cardiffból, Wales fővárosából származik. Letartóztatták, kihallgatják, és próbálnak fényt deríteni a motivációira – tette hozzá a rendőrség.

„Nincsenek szavak arra, hogyan írjuk le azt a pusztítást, ami a családunkat érte, miközben megpróbálunk megküzdeni a kislányunk, Bebe elvesztésével” – nyilatkozta a legkisebb áldozat családja a rendőrségen keresztül, míg a legidősebb, Alice Dasilva Aguiar szülei – akik portugál állampolgárok, de Southportban élnek – úgy fogalmaztak:

Mosolyogj és táncolj tovább, ahogy szereted, kis Hercegnőnk, ahogy mondtuk neked mindig is, a mi kis hercegnőnk vagy, és ezen senki sem változtathat.

Álhírek

A sajtó aztán további részleteket tudott meg a támadóról. Így egy szemtanú azt állította, hogy a maszkot viselő 17 éves taxival érkezett a helyszínre, és nem volt hajlandó fizetni érte. A BBC azt is kiderítette, hogy a tinédzser, akit a fiatalkorúakra vonatkozó jogszabályok miatt nem szabad megnevezniük, 2013-ban költözött családjával Southport környékére, a szülei ruandaiak, de ő és bátyja már Cardiffban született. A terrorellenes rendőrség nyomozói is segítik a nyomozást, ám a gyilkosságokat nem kezelik terrorcselekményként.

A közösségi oldalakon azonban elkezdett terjedni az elkövető állítólagos neve, annak ellenére, hogy a hatóságok cáfolták az információt. A rendőrség a fentieken kívül még annyit közölt, hogy az elkövetőnek nincs ismert kapcsolata iszlamistákkal.

Christopher Furlong / Getty Images – Virágok a southporti késes támadás helyszínének közelében július 31-én.

Az X-en azonban továbbra is terjednek azok a bejegyzések, amelyek szerint egy „arabos” nevet viselő „mohamedán bevándorló” volt a gyilkos, aki a La Manche-csatornán keresztül érkezett egy csónakon az országba, figyelte az MI6 brit titkosszolgálat, és korábban mentális kezelés alatt állt Liverpoolban. A bejegyzések közül több mellett is ott van a kék pipa, amit sokan úgy értelmeznek, hogy az megbízható fiók, pedig amióta Elon Musk megvásárolta a közösségi oldalt, azóta egy megvásárolható pecsétté vált a jelzés. Az álhírek azonban nemcsak az X-en terjednek, hanem más közösségi oldalakon, zárt csoportokban, csatornákon, beszélgetésekben.

Az összeesküvésekre ráerősített a brexit „arca”, az utóbbi időben a brit politikában újra egyre fontosabb szereplővé váló, a Reform UK nevű pártjával a parlamentbe bekerülő Nigel Farrage is, aki megosztott egy videót azzal a kérdéssel: „Elhallgatják előlünk az igazságot?”

Válaszul Neil Basu, a Scotland Yard terrorizmus elleni küzdelemért felelős korábbi vezetője azt mondta, „valódi következményei” vannak, ha a közszereplők nem tudják „befogni a szájukat.”

Idegen szélsőségesek

Együttérzéséről biztosított mindenkit, aki érintett „a borzalmas támadásban” III. Károly király feleségével, Kamillával, illetve a trónörökös, Vilmos walesi herceg és felesége, Katalin. A támadás másnapján a településre látogatott a belügyminiszter, Yvette Cooper és a kormányzást frissen átvevő Keir Starmer munkáspárti miniszterelnök, aki úgy nyilatkozott, hogy az egész országot elborzasztja az eset.

A kedd délutáni néma virrasztást több száz ember részvételével este heves tiltakozás váltotta fel. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, téglákkal dobálták meg őket, felgyújtották az egyik rendőrautót is. 53 rendőr sérült meg, 27-et kellett kórházba szállítani, közülük nyolcan súlyos sérülést szenvedtek. Öt embert tartóztattak le, egyikőjük kés birtoklásáért.

Getty Images – Rohamrendőrök farkasszemet néznek a tüntetőkkel július 30-án Southportban.

A southporti mecset közelében történt összetűzést a város frissen megválasztott, munkáspárti parlamenti képviselője, Patrick Hurley borzalmasnak nevezte, szerinte az érintettek „elrabolták a családok gyászát”. Szerdán több tucatnyi helyi lakos vett részt a tüntetés romjainak az eltakarításában, amit a környék befolyásos vállalkozója, a helyi vidámpark tulajdonosa, Norman Wallis fantasztikusnak nevezett, ugyanakkor ő is kiemelte, amit sokan mások:

Borzasztó, amit a huligánok tettek tegnap este. Olyan volt, mint egy háborús jelenet. Ezek a városon kívüli emberek nem tettek mást, csak káoszt okoztak.

A rendőrség szerint a tiltakozók között ott voltak az English Defence League (Angol Védelmi Liga) támogatói is. Az EDL egy eredetileg focihuligánokból létrejött iszlamofób szélsőjobboldali szervezet, amely az utóbbi időben meggyengült, különösen azóta, hogy korábbi vezetője, alapítója, Tommy Robinson, miután egy muszlimokkal való megbékélést szorgalmazó agytröszt támogatta, kilépett a szervezetből. Southportban azonban ő is ott volt.

Terjedő erőszak

A keddi erőszakos tiltakozást szerdán továbbiak követték Anglia-szerte. Több mint száz embert tartóztattak le London belvárosában, Hartlepoolban, Manchesterben és Aldershotban. A tiltakozók üvegpalackokat, fémdobozokat, tojást, petárdákat dobáltak a rendőrökre, fáklyákat a miniszterelnök házának utcájába, a korábbi kormányfő, Winston Churchill szobrára, valamint ott is felgyújtották egy rendőrségi járművet.

Aldershot parlamenti képviselője arra panaszkodott, hogy nem is a településen lakók miatt vált erőszakossá a tiltakozás. Manchesterben a tüntetők egy hotel előtt gyülekeztek, abban ugyanis menedékkérőket szállásol el az állam.

Csütörtökön a kormányfő a rendőrség vezetőivel tárgyalt, hogy biztosítsa a szervezetet a kormány teljes támogatásáról, a tiltakozásokat pedig „eszetlen erőszaknak” nevezte. A találkozó után úgy fogalmazott: „Első gondolataink nyilvánvalóan az áldozatokkal, családtagjaikkal és bővebb közösségükkel való együttérzésről szólnak, akik most nyers fájdalmat és gyászt élnek át.

Megdöbbentő módon azt is láttuk, hogy a Southport utcáin portyázó csőcselék ugyanazokat a rendőrtiszteket támadta meg, akik a lányok elleni szörnyű támadáshoz is kiérkeztek.

És hogy teljesen világos legyen: ez nem tiltakozás, ez erőszakos rendbontás.”

Bejelentettek a találkozó után egy új, az erőszakos zavargások elleni egység felállítását. Feladata az információgyűjtés – miután a héten történt tiltakozások meglepték a rendfenntartókat – és a különböző rendfenntartó szervezetek közötti kommunikáció javítása lesz, valamint az, hogy speciálisan a zavargások felszámolására képezzen ki rendőröket. Arról egyelőre nincs információ, hogy az álhírek és az álhíreket terjesztők ellen tervez-e komolyabban fellépni a kormányzat.

Azt sem tudni, tervez-e valamit a bevándorlás-ellenességgel kezdeni az új baloldali kormány, bár a britek migrációellenessége korántsem annyira egyértelmű a közvélemény-kutatások alapján, mint azt sokan gondolnák. Az Oxfordi Egyetem tavaly szeptemberi tanulmányából az látható, hogy noha 52 százaléka a briteknek azt szeretné, hogy sokkal vagy valamivel kevesebb bevándorló érkezzen az országukba, a bevándorlásról nincs annyira rossz véleményük általánosságban. Az ellenállás a migrációval szemben a brexit óta csökken (noha a legújabb vizsgálatok szerint nem kizárt, hogy 2023-ban újra erősödött), történelmi léptékben az 1960-as évekhez képest kifejezetten alacsony a bevándorlókkal szembeni elutasító attitűd, és európai összehasonlításban is elég elfogadóak a britek a migránsokkal szemben.

Az igazi név

Csütörtökön állt először bíróság elé a 17 éves elkövető, akit ezek után meg is neveztek: Axel Muganwa Rudakubana. A fiatalt gyilkossággal, gyilkossági kísérlettel vádolják (a támadás óta eltelt időben az öt kórházban ápolt gyerek állapota stabilizálódott).

Danny Lawson / PA Images / Getty Images – A rendőrautók által kísért rabszállító furgon elhagyja a liverpooli koronabíróságot, ahol Axel Rudakubana előzetes letartóztatásba került.

A liverpooli városi bíró, Andrew Menary királyi tanácsos úgy döntött, meg lehet nevezni a jövő héten a 18. életévét betöltő Rudakubanát. Elismerte, hogy ez „rendkívüli” döntés tőle, de a zavargások miatt tett így, hogy meggátolja további álhírek terjedését.

Az ügyészség és a védelem is a fiatal névtelenségének fenntartása mellett érvelt, az utóbbi azért, hogy a hatóságok biztosítani tudják Rudakubana szülei és 20 éves bátyja biztonságát. A családot egyébként biztonságuk érdekében már elköltöztették. A tinédzser nevét a jövő héten, a születésnapja után egyébként is nyilvánosságra hozták volna.

A következő tárgyalást, az elkövető előzetes meghallgatását várhatóan október 25-én tartják a liverpooli bíróságon.