Több brit városban is zavargások voltak a késelés miatt, Keir Starmer rendőri vezetőkkel tárgyal

Három kislány vesztette életét, a rendbontások második napja tartanak.

Több városban is zavargások voltak Nagy-Britanniában az éjszaka, miután egy 17 éves elkövető három – hat és kilenc év közötti – kislányt halálra késelt Southportban. A támadásban további nyolc gyerek és a védelmükre kelő két felnőtt megsebesült. Öt gyerek továbbra is válságos állapotban van.

Londonból, Hartlepoolból és Manchesterből jelentettek zavargásokat – írta a Guardian. A rendbontások már második napja tartanak, csak a fővárosban száz embert vettek őrizetbe. Keir Starmer kormányfő rendkívüli megbeszélésre hívta a rendőri vezetőket csütörtök délutánra. A várakozások szerint biztosítani szeretné őket a kormány támogatásáról, ugyanakkor erőteljes fellépést vár el a hatóságoktól az „oktalan erőszakkal” szemben.

A zavargások azután robbantak ki, hogy a közösségi médiában elterjedt, a támadást egy muszlim menedékkérő követte el, aki egy kis csónakkal kelt át a La Manche csatornán. Ez azonban tévesnek bizonyult, az elkövető ruandai bevándorlók gyereke, aki már Cardiffban született. A töténtek miatt Nigel Farage-ot, a Reform UK vezetőjét is kritizálták, mert hitelt adott a támadásról szóló összeesküvés-elméleteknek. Egy keddi videóban arról értekezett, hogy „tagadják-e előlünk az igazságot”. A Scotland Yard egy korábbi magas rangú tisztje, Neil Basu figyelmeztetett, hogy „valódi következményei” vannak annak, ha a közszereplők nem tudják „befogni a szájukat”.

Rendbontás volt a brit kormányfői hivatal, a londoni Downing Street közelében is szerda este. A tüntetők palackokat, italosdobozokat, valamint petárdákat dobáltak a Downing Street kerítéséhez, illetve a rendőrökre. A megmozdulást „Enough is enough” (Elég volt) jelszóval szervezték, a résztvevők pedig azt skandálták, hogy „Mentsétek meg a gyermekeinket! Vissza akarjuk kapni az országunkat!”, hangosbemondókon az illegális bevándorlás megfékezését követelték.

Hartlepoolban petárdákkal, üvegpalackokkal és tojással dobálták a rendfenntartókat, nyolc embert vettek őrizetbe, de további előállítások várhatók.

Kedden este Southportban tüntetők rendőrségi furgonokat gyújtottak fel, és kerítésekből kibontott téglákkal, üvegekkel és tűzijátékokkal dobálták a rendőröket és a város mecseténél parkoló autókat. A rendőrség szerint a zavargások résztvevőinek többsége nem helybéli volt, és nagyrészt egy szélsőjobboldali, iszlámellenes csoport, az English Defence League támogatói közül került ki. Ötvenhárom rendőr sérült meg, nyolcan közülük súlyosan.