Ukrajna, megígérte Szlovákiának, hogy megoldják az olajtranzit-problémát

Ukrajna garantálja a zavartalan olajtranzitot a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára, és hajlandó megoldani az olajtranzit kérdéseit Szlovákiával az EU társulási megállapodásában foglalt vonatkozó mechanizmussal összhangban – közölte kedden Roman Andarak ukrán energetikai miniszterhelyettes.

Ukrajna garantálja a zavartalan olajtranzitot a szankciókkal nem sújtott vállalatok számára, és hajlandó megoldani az olajtranzit kérdéseit Szlovákiával az EU társulási megállapodásában foglalt vonatkozó mechanizmussal összhangban – közölte kedden Roman Andarak ukrán energetikai miniszterhelyettes. A Reuters által szemlézett közleményben Magyarországot nem említik, holott az orosz Lukoil szállításait sújtó embargó Szlovákia mellett elsősorban Magyarországot érinti.

Az ukrán fél kész az esetleges problémás kérdéseket szakértői szinten megoldani – amennyiben a szlovák fél aktiválja a társulási megállapodásban előírt vonatkozó mechanizmust. Eddig azonban ezt nem tette meg

– olvasható az ukrán energetikai miniszterhelyettes írásos kommentárjában.

Mint ismert, valamikor a magyar uniós elnökség kezdete előtt, június végén születhetett ukrán döntés arról, hogy nem jöhet Ukrajnán, a Barátság kőolajvezetéken át kőolaj az orosz Lukoiltól. Mivel azonban számos vállalat táplál be kőolajat a Transznyeft vezetékébe, Magyarországra és Szlovákiába most is érkezik nyersolaj, a változás csak annyi, hogy a Lukoil helyét a rendszerben valaki más vette át.

A Lukoil azért kerülhetett szankciós listára, mert Ukrajnának elege lett abból, hogy olyan cég szerez rajtuk keresztül bevételt, mely aktívan támogatja Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna ellen folytatott háborúját.

A Fidesz-KDNP által irányított magyar kormány a kommunikáció szintjén ugyanakkor a Lukoil elleni embargót úgy tálalja, hogy Ukrajna „zsarolja” Magyarországot és Szlovákiát, mivel két „békepárti” országról van szó.

Menczer Tamás, a Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója hétfőn egy videóban arról beszélt: bár az ukránok azt mondták, nem zsarolás az, hogy nem engedik át a Magyarországnak szánt kőolaj jelentős részét, egy ukrán képviselő „kiállt és bevallotta, hogy a fegyverszállítás miatt zsarolnak bennünket.” A kommunikációs igazgató szerint probléma, hogy az Európai Bizottság – amelyet kollaboránsnak nevezett –, nem lép fel a „zsarolás” ellen, és szerinte az még ettől a bizottságtól is abszurd, hogy nem két uniós tagállam, hanem Ukrajna oldalára áll. Menczer mindezt „háborúpárti összejátszásnak” nevezte.