Hatalmas területeket perzselnek fel Amerikában az erdőtüzek

Észak-Nyugaton terjednek.

Egyre nagyobb területeket perzselnek fel az Egyesült Államok északnyugati partvidékén pusztító erdőtüzek: Kalifornia állam három északi megyéjében pénteken rendkívüli állapotot hirdettek ki, és lakosok ezreit telepítették ki, Oregon államban pedig hatósági közlések szerint már egymillió hektárnyi terület égett le.

Pénteken három észak-kaliforniai megyében is rendkívüli állapotot hirdettek ki, hatósági közlések szerint a lángok péntek estig 240 ezer hektárnyi területet perzseltek fel. A tűz gyors terjedése miatt Butte és Tehama megyében körülbelül négyezer lakost kellett evakuálni.

Az idén eddigi legnagyobb, szerdán kiütött erdő- és bozóttüzekben két ember megsérült, és 134 épület megrongálódott – közölték az illetékes kaliforniai hatóságok, hozzátéve, hogy további több ezer épület is veszélynek van kitéve.

A tűzoltók péntek reggelre az állam északi részén égő terület csupán 3 százalékát tudták körbehatárolni, de a késő esti órákra már ennyit sem.

A tűz továbbra is agresszívan terjed a hegyvidéki terület meredeksége és a szél miatt. Újabb evakuálási parancsot és figyelmeztetéseket adtak ki

– közölte a kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság.

Csütörtökön eltűnt egy tűzoltó repülőgép a Kalifornia állambeli Seneca közelében. A hatóságok pénteken közölték, hogy a gép lezuhant, roncsait megtalálták, a pilóta életét vesztette.

Az Oregon állam keleti részén terjedő, villámcsapások keltette tűz csaknem háromszáz hektárnyi területet perzselt fel péntek estig – közölték a hatóságok.

Három ember megsérült, két lakóház és 13 egyéb építmény a lángok martalékává vált. Péntek esti adatok szerint az állam területén 124 tűz pusztít, és több mint egymillió hektárnyi terület perzselődött fel.

A klímatudósok az éghajlatváltozásnak tulajdonítják az erdőtüzek növekvő gyakoriságát, főként a villámcsapás okozta tüzekét. Az Egyesült Államok nyugati államaiban rekordhőség és tartósan száraz időjárás uralkodik, amelyek tovább segíti a tűzvészek gyors kialakulását.

(MTI)