Hatmilliárd forintos kriptocsalással üldöznek két magyart Mexikóban, az itthoni hatóságok évek óta csak nyomoznak

Egy magyar férfi a lányával „fedezet" nélkül üzletelt kriptopénzzel, és fenyegette is a mexikói céget.

Egy magyar férfit a lányával együtt hatmilliárd forint értékű kriptovaluta-csalás miatt köröznek a mexikói hatóságok – írja a Blikk. A mexikói nyomozóhatóság szerint az elkövetők nagy mennyiségű Ilcoint követeltek a SYDYG kriptocégtől, és azzal zsarolták őket, hogyha nem engedelmeskednek, akkor káoszt idéznek elő a cég digitális pénzneme körül, és tönkre fognak menni.

A történet egyik főszereplője, a magyar tulajdonosi hátérrel rendelkező Ilgamos cég – a lap birtokában lévő mexikói bírósági papírok szerint – 2015 óta értékesített Ilcoin-csomagokat, amelyekért a pénzt elrakták, de cserébe nem küldték ki az összes kriptopénzt az ügyfeleknek. A mexikói nyomozók szerint az Ilgamosnak nem is volt elegendő Ilcoin-fedezete, ezért lépett fel a jogtalan követeléssel a mexikói SYDYG felé.

A magyar cég az ügyfeleket azzal nyugtatgatta, hogy nincs semmi gond, mert az Ilcoinhoz szükséges technológiákat ők maguk fejlesztették ki – ezt a híresztelést pedig el is terjesztették a közösségi médiában is.

Ezek után amikor összeállt a kép, a SYDYG vezérigazgatója feljelentést tett Mexikóban, és magyar megbízottja is a nyomozókhoz fordult itthon. „2021 januárjában hallgattak meg tanúként. Egy év múlva pedig arról tájékoztattam őket, hogy az Ilgamos magyar tulajdonosai, K. Géza és K. Réka ellen Mexikóban körözést adtak ki” – mondta Goffa Norbert a Blikknek. „Most 2024-et írunk, és csak annyit tudunk a nyomozásról, hogy az a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályánál van” – tette hozzá az ügyvéd.

A mexikói hatóságok egy ponton kifejezetten kérték, hogy a magyar kollégáik végre működjenek velük együtt.

Érthetetlen számomra, hogy két Magyarországon élő személy ellen elfogatóparancs van kiadva egy olyan ügyben, amelyben itthon is folyik nyomozás és a rendőröknek pedig erről majd két éve tudomása van, ám nem veszik fel a kapcsolatot a mexikóiakkal

– mondta dr. Kertész Gusztáv, a kriptocéget Magyarországon képviselő ügyvéd.

A lap szerette volna megtudni, hogy a magyar rendőrök hogyan haladnak az üggyel. A BRFK csak annyit közölt, hogy a sikkasztás és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt folyamatban lévő nyomozás érdekeire tekintettel bővebb tájékoztatást nem adhatnak.