Kizuhant az ablakán és meghalt az orosz tudományos akadémia vezető közgazdász kutatója

Hétfőn este kiesett a lakása ablakából az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai közgazdasági intézetének 82 éves vezető kutatója, Valentina Bondarenko.

Hétfőn este kiesett a lakása ablakából az Orosz Tudományos Akadémia moszkvai közgazdasági intézetének 82 éves vezető kutatója, Valentina Bondarenko. A hírt még kedden ismertette az orosz állami média. Eszerint az idős kutatónő olyan súlyosan megsérült, hogy az életét már nem lehetett megmenteni. A mentőszolgálat forrása az orosz állami hírügynökségnek azt mondta, hogy az előzetes információk alapján

halála nem bűncselekményi jellegű, a nő már régóta beteg volt.

Bár a haláleset a felszínen öngyilkosságnak tűnik, a nyomozók vizsgálják a baleset verzióját is – számolt be a Newsweek egy másik orosz hírforrás alapján.

Orosz hírszolgáltatók szerint Bondarenko 1988 óta dolgozott az Orosz Tudományos Akadémia Közgazdasági Intézetében, 1993-ban pedig a gazdasági kutatószervezet, a Nemzetközi N. D. Kondratyev Alapítvány igazgatójává nevezték ki. Utóbbi tisztséget hétfőn bekövetkezett haláláig betöltötte. Posztgraduális tanulmányait 1991-ben fejezte be az intézetben, diplomamunkáját politikai gazdaságtan témában írta, és pályafutása során több mint hétszázhúsz művet publikált Oroszországban és nemzetközi kiadványokban.

Bondarenko halálának körülményei egyelőre tisztázatlanok, de a hír hátteréhez hozzátartozik, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta az orosz elit számos prominens tagja halt meg nagyon hasonló körülmények között, vagyis ablakon kizuhanva.