Újra vadászható a barnamedve Romániában

Az RMDSZ sokéves munkája ért révbe a medvekvóták kihirdetésével.

2016 óta az RMDSZ volt az egyetlen politikai alakulat, amely folyamatosan megoldást keresett a medveproblémára, az emberi életek védelmében. Ezt Tánczos Barna szenátor, a  medvekvótákról szóló törvény kezdeményezője mondta, akit a Maszol.ro idézett, miután Klaus Iohannis államfő kihirdette a múlt héten elfogadott jogszabályt.

Nyolc év után ismét vadászható a barnamedve Romániában, meg lehet állítani a medvepopuláció túlszaporodását és életeket menthetünk meg.

Tánczos Barna hozzátette, gyakorlatba kell ültetni a vadászatot, és folytatni kell azokat az intézkedéseket, amelyeket környezetvédelmi minisztersége alatt indítottak el. Meg kell kötni a finanszírozási szerződéseket a villanypásztorokra, élni kell az azonnali beavatkozással, folytatni kell a felméréseket, hogy a következő években is ki lehessen adni a kvótát.

Hosszú távon csak így lehet kezelni a medvepopulációt, csökkenteni a medve-ember konfliktusokat, és megelőzni egy újabb tragédiát

– hangsúlyozta.

A kihirdetés után azonnal hatályba lépő törvény egy szaktanulmány alapján meghatározott éves vadászati kvótákat vezet be a medvepopulációra. 2024-re és 2025-re 426 egyedre szóló megelőzési és 55 egyedre vonatkozó sürgősségi beavatkozási kvótát hagy jóvá. Ugyanakkor előírja, hogy a következő években is kötelező újabb kvótákat jóváhagyni a populációbecslések alapján.

Legutóbb hétfőn este támadt emberre támadt medve az erdélyi Beszterce-Naszód megyében, Sajószentiván (Santioana) településen. A férfi a lábán és az ágyékán sérült meg – közölte az észak-erdélyi megye katasztrófavédelmi felügyelőségére (ISU) hivatkozva az MTI. A férfi a település határában található kukoricaföldjét kerítette be villanypásztorral, miután azt többször megdézsmálta a bocsos anyamedve. Az állat akkor is ott volt, rátámadt a gazdára, majd elszaladt a helyszínről.

A vadászterületen legalább 60 medvét számoltak össze, az optimális szám kettő lenne. A nagyvadak több mezőgazdasági területet tönkretettek, juhnyájra is rátámadtak a térségben. Két hete egy fiatal nő életét vesztette a romániai Bucsecs-hegységben, miután egy turistaösvényen rátámadt egy medve. A román képviselőház ennek hatására fogadta el a túlszaporodott medveállomány ritkítását célzó törvénymódosítást. Az országban 7500 és 8100 közöttire teszik a vadon élő barnamedvék számát.

A 2016-ban betiltott, populációszabályozó medvevadászat újbóli engedélyezése ellen több civil szervezet tiltakozott. Azzal vádolták a döntéshozókat, hogy a bucsecsi tragédiát csak ürügyként használták az „öncélú, védett állatok életét szórakozásból kioltó” trófeavadászat újraindítására, ahelyett, hogy a természetes élővilág megvédésével előznék meg a Romániában is védett fajnak számító medvék megjelenését lakott településeken. Az RMDSZ szerint ugyanakkor Romániában a medvéket nem fenyegeti kihalás, éppen túlszaporodásuk okoz tarthatatlan helyzetet, amit a populációszabályozás betiltása idézett elő.