Palesztinok bírálják az Egyesült Államokat Netanjahu fogadása miatt

Az izraeli erők szerdán újabb rajtaütéseket hajtottak végre a Gázai övezetben.

Az izraeli erők szerdán újabb rajtaütéseket hajtottak végre a Gázai övezetben. Mindezt alig pár órával azelőtt, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az amerikai Kongresszusban felszólalt.

Az izraeli támadások ezúttal házakat romboltak le a Gázai övezetben a Hán Júnisztól keletre fekvő városokban. A palesztin lakosság szerint több ezren kénytelenek voltak nyugat felé menekülni, hogy menedéket találjanak az izraeli támadás elől.

A gázai egészségügyi hatóság reggeli közlése szerint, hogy az izraeli csapások az elmúlt huszonnégy órában legalább ötvenöt ember halálát okozták, de a tavaly október óta tartó háborúnak már több mint 39 ezer halálos áldozta van a Gázai övezetben. A halottak jelentős része nő és kiskorú. A Hamász iszlamista fegyveresei október 7-én rohamozták meg Dél-Izraelt, és izraeli számítások szerint 1200 embert öltek meg, 250-et pedig foglyul ejtettek. Mintegy 120 túszt még mindig fogva tartanak, jóllehet Izrael szerint minden harmadik túsz halott.

Az izraeli erők szerdán légicsapásokat hajtottak végre a Gázai övezet középső és északi részén több területein is.  Ezekben többen meghaltak, megsebesültek az egészségügyi hatóság szerint. Az egyiptomi határ közelében fekvő Rafah lakói a Reutersnek elmondták, hogy az izraeli erők több házat is felrobbantottak a város nyugati részén.

Az Egyesült Államok az egyik fő partnere mindannak, ami Gázában történik. Az Egyesült Államok miatt gyilkolnak minket. Amerikai repülőgépek, amerikai hajók, amerikai tankok és amerikai csapatok mészárolnak le minket

– osztotta meg a véleményét a Reuters hírügynökséggel egy Rafah városából deportált lakó, Kadim Abu Taha.

„A Kongresszus meghívása Netanjahunak, hogy beszédet tartson, legitimálja a gázai népirtó háború bűntetteit. Egy háborús bűnös fogadása szégyen minden amerikai számára” – értékelte a helyzetet a Hamász vezető szóvivője, Szemi Abu Dzuhri a Reutersnek.

Netanjahu a héten azt állította, közel a megállapodás a Gázában fogva tartott izraeliek szabadon bocsátásáról. A Hamász tisztviselői azonban azt mondták, hogy Netanjahu csak az időt húzza, és hogy nem láttak olyan változást az izraeli álláspontban, amely lehetővé tenné a megállapodás megkötését.

A Hamász a háború befejezése érdekében tűzszüneti megállapodást szeretne elérni, Netanjahu szerint a háború azonban nem érhet véget anélkül, hogy a Hamászt fel ne számolnák.