Barcelona keményebben adóztatná az üdülőhajós turistákat, akik csak pár órát töltenek a városban

A polgármester igyekszik fellépni a várost fojtogató tömegturizmus ellen.

Mi is megírtuk, hogy pár héttel ezelőtt több ezer ember tiltakozott szombaton Barcelona utcáin a várost fojtogató tömegturizmus ellen, amely szerintük élhetetlenné teszi a lakóhelyüket. A demonstráción túl, konkrét tervek is vannak arra, hogyan lehetne mérsékelni a jelenséget: Barcelona polgármestere azt tervezi, hogy a katalán fővárosban megemeli az idegenforgalmi adót a 12 óránál rövidebb időre a városba látogató turistákra, akik rendszerint nagy üdülőjahókkal érkeznek.

Jaume Collboni, a katalán szocialista párt tagja a múlt hónapban történt polgármesteri kinevezése óta egy sor intézkedést jelentett be, amelyek célja a túlzott turizmus visszaszorítása és a város lakhatási helyzetének javítása.

Egy hónapja Collboni azt mondta, hogy 2028-ig véget vet a turistáknak történő lakáskiadásnak azáltal, hogy eltörli a jelenleg rövid távú bérbeadásra engedélyezett 10 101 lakás engedélyét.

Az El Paísnak adott vasárnapi interjújában a polgármester elmondta, hogy a sétahajók utasai által fizetett adó – amely jelenleg napi 7 euró (6 font) – emelésére törekszik, hogy a város megfelelően profitáljon a rövid látogatásokból.