Netanjahu váratlanul a Gázai övezetbe látogatott

Rafahban járt az izraeli miniszterelnök.

Váratlanul a Gázai övezetbe, Rafahba látogatott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csütörtökön, ahol megismételte, hogy szerinte Izrael biztonságához elengedhetetlen a gázai és az egyiptomi határ mentén húzódó Philadelphi-korridor és a rafahi határátkelő fölötti ellenőrzés megtartása.

Netanjahu arról is beszélt, hogy meg kell akadályozni az iszlamista Hamász fegyvereseinek visszatérését az övezet északi részébe. Ismét kijelentette azt is, hogy szerinte az izraeli katonai nyomás segít előmozdítani az október 7-én Gázába hurcolt izraeli túszok visszatérését biztosító egyezményt.

A határsáv feletti izraeli kontroll fenntartása nem szerepelt Izrael eredeti, Joe Biden amerikai elnök által május 27-én bejelentett javaslatban, melyet a Hamász elfogadott.

Később Netanjahu négy új feltételt jelentett be, s a tárgyalásokon közvetítő amerikai és egyiptomi delegációk jelenleg ezekre keresnek kompromisszumos megoldást.

A szerdai kormányülésen a Moszad vezetője, David Barnea a megállapodás megkötését sürgette.

Hosszú heteket vesz igénybe olyan mechanizmus megalkotása, mely megakadályozná a fegyveresek visszatérését északra. A lányoknak nincs erre idejük

– közölte a Moszad vezetője a túszként fogva tartott fiatal nőkre utalva. A miniszterelnök ugyanezen a megbeszélésen azt mondta, hogy „az elraboltak szenvednek, de nem halnak meg”, ami felháborodást váltott ki az elhurcoltak családjai körében.

A túszok kiszabadítására vonatkozó megállapodást támogatta a kormányzó Likud párt több minisztere, a keleti ultraortodoxok Sasz nevű pártja, de a jobboldali Vallásos Cionisták és a Zsidó erő a koalíció felmondásával fenyegetőzik, ha elfogadják az alkut.