Németország jövőre megfelezi az Ukrajnának szánt támogatását

Németország a felére csökkenti jövőre az Ukrajnának szánt katonai támogatását – írja a Reuters hírügynökség az általuk látott 2025-ös költségvetési tervezetre hivatkozva.

Németország a felére csökkenti jövőre az Ukrajnának szánt katonai támogatását – írja a Reuters hírügynökség az általuk látott 2025-ös költségvetési tervezetre hivatkozva. Németország 2024-ban 8 milliárd eurót fordított erre, ez változik jövőre 4 milliárd euróra.

A szövetségi köztársaság abban bízik, hogy Ukrajna a katonai szükségleteinek nagy részét a befagyasztott orosz vagyonokból származó bevételből kiutalandó 50 milliárd dolláros kölcsönből tudja majd fedezni, és hogy a fegyverkezésre szánt forrásokat nem használják fel teljes mértékben.

Washington azt szorgalmazta, hogy a hiteleket „előrehozottan” adják meg, és hogy Ukrajna már most kapjon egy nagy összegű egyösszegű támogatást.

Illetékesek szerint az EU vezetői részben azért egyeztek bele az ötletbe, nehogy Ukrajna pénzzavarba kerüljön, ha Donald Trump amerikai elnök visszatér a Fehér Házba.

A Reuters azt írja, a héten Európa-szerte aggodalmak merültek fel, miután a republikánus elnökjelölt J. D. Vance szenátort jelölte meg alelnökének. Az ohiói szenátor kifejezetten nehezményezi az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, és figyelmeztetett, hogy Európának kisebb mértékben kellene az Egyesült Államokra hagyatkoznia, ha a kontinens védelméről van szó.