Az EP elítélte Orbánt Ukrajna miatt, de Magyar nem támogatja, hogy miatta büntetik Magyarországot

A Tisza párt inkább a békéhez vezető konkrét lépésekben hisz.

A Tisza Párt elítéli az Ukrajna elleni orosz agressziót, de nem támogatja Magyarország elítélését Orbán Viktor elhibázott politikája miatt – írják szerdai közleményükben.

Az Európai Parlament elfogadta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalását szerdán. Ez az első ilyen dokumentum azóta, hogy júniusban újraválasztották a testületet, immár a Tisza Párt és a Mi Hazánk részvételével, és az utóbbival megalakult a Szuverén Nemzetek Európája frakciója, a Fidesz-KDNP-vel pedig a Patrióták Európáért csoportja is, írta a Telex. A nyilatkozatnak nincs jogi következménye.

Az EP az állásfoglalásban kimondja, hogy

Orbán Viktor „kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját”, amikor az EU Tanács magyar elnökségének kezdete után nem sokkal „békemisszióra” utazott Oroszországba.

A szöveg szerint ennek következményei kell, hogy legyenek. A testület úgy látta, hogy a magyar miniszterelnök törekvései „lényegtelenek”, amit az mutat, hogy nem sokkal a moszkvai távozása után támadás ért egy ukrán gyerekkórházat.

Magyar Péter pártja az állásfoglalás kapcsán közölte, hogy képviselőik az

európai parlamenti szavazáson elítélték az Ukrajna elleni orosz agressziót, különösképpen a kijevi gyermekkórház elleni rakétatámadást, illetve kiálltak Ukrajna önvédelemhez való joga mellett.

A Tisza politikusai ezzel egy időben

nem tudtak támogatni egy olyan európai parlamenti állásfoglalást, amely Magyarországot fenyegeti káros következményekkel Orbán Viktor elhibázott politikája miatt, valamint a háború végső győzelemig tartó folytatására és fegyverszállításra szólít fel minden tagállamot.

Magyar Péter mindkét döntésről tájékoztatta Manfred Webert, az Európai Néppárt vezetőjét, aki ezt tudomásul vette, írta az MTI. A Tisza Párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján is elmondta már, hogy nem tudják teljesen támogatni az Ukrajnáról szóló – akkor még – határozattervezetet. Nem értett egyet azzal sem, hogy azzal vádolnák Orbán Viktort, hogy visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál.

A Tisza párt a közleményük szerint a békéhez vezető konkrét lépésekben hisz, ezért is szervezte meg a múlt heti humanitárius missziót az Ukrán fővárosba, melynek során átadta az ukrán embereknek a párt szimpatizánsai által felajánlott támogatást.

A párt elvi okokból nem tudja támogatni azt az Európai Parlamenti döntést, amely úgynevezett karanténba zárna bizonyos parlamenti frakciókat, ellehetetlenítve, hogy a Fidesz képviselői pozíciókat szerezzenek a parlamentben. Szerintük minden magyar választópolgár szavazata egyenlő, függetlenül attól, hogy ezt kormánypárti vagy ellenzéki képviselőre adta le. A Tisza szerint minden megválasztott EP-képviselőnek azonos jogokkal, lehetőségekkel és kötelezettségekkel kell rendelkeznie.

Az Európai Parlament szerdán választotta meg a háznagyait is, miután kedden az elnököt és az alelnököket választották meg, így teljessé vált az EP vezetése, csakúgy, mint a politikai kordon Orbán Viktor új európai frakciója körül.