Kötéssel a fején hivatalosan is Trump lett a republikánusok elnökjelöltje, aki populista nagyágyút választott alelnökjelöltjének

A volt elnök az ellene elkövetett merényletkísérlet után két nappal, fülén fehér kötéssel diadalmasan szerepelt a Milwaukee-i republikánus jelölőgyűlés nyitóestjén.

Donald Trump az ellene elkövetett merényletkísérlet után két nappal, fülén fehér kötéssel diadalmasan szerepelt a Milwaukee-i republikánus jelölőgyűlés nyitóestjén – írta a CNN. A volt elnök többek között frissen kiválasztott alelnökjelöltje, J.D. Vance ohiói szenátor mellett tartotta meg záróbeszédét hétfőn. „Harcolj” – skandálta eközben a tömeg, utalva arra, hogy Trump az őt eltaláló lövés után pár másodperccel már többször is ezt kiabálta híveinek, öklét a magasba emelve a titkosszolgálat embereinek gyűrűjében Pennsylvaniában szombaton.

Trumpot a milwaukee-i gyűlésen a republikánus küldöttek hivatalosan is elnökjelöltjüknek választották, immár a harmadik egymást követő alkalommal, és támogatták Vancet is társaként. A négynapos jelöltgyűlés célja, hogy megmutassák és elmondják, miért Trumpnak kell lennie a következő amerikai elnöknek, és miért nem Joe Biden jelenlegi elnököt kell újraválasztani.

Az estének ezen a régóta biztosra várt jelölésen túl legfontosabb pillanata az alelnökjelölt megnevezése volt. Trump ahelyett, hogy még a republikánusok Milwaukee-i nagygyűlése előtt kiválasztotta volna társát, egészen hétfőig fokozta pártja és tábora várakozását, amivel a meglepetés erejével is felruházta az eseményen bejelentett döntést. Az elnökjelölt 20 perccel azelőtt hívta fel Vancet, hogy nyilvánosan bejelentette volna, hogy őt választotta ki, mondta egy forrás a lapnak. Trump és Vance ezelőtt a Mar-a-Lago-i birtokon a Trump elleni merényletkísérlet napján találkoztak szombaton.

ANGELA WEISS / AFP

Trump döntése azon meggyőződését tükrözi, hogy Vance hatékony kommunikátor, aki jól el tudja adni populista programját, különösen a munkásosztálybeli szavazóknak és az olyan csatatérállamokban, mint Pennsylvania és Wisconsin, ahol az elnökválasztás akár csak pár ezer szavazaton is múlhat novemberben.

Mike DeWine republikánus ohiói kormányzó szerint J. D. Vance osztozik Trump vonzerejében, ami a dolgozó férfiak és nők szemében él.

Vance személye azonban nem kockázat nélküli a republikánusok számára, ugyanis a szenátor kockázati-tőkebefektető, illetve politikai kommentátor volt korábban, és mind nyilvánosan mind magánéletében élesen kritizálta Trumpot, mielőtt 2022-ben elindult volna a szenátusi választáson. Azóta viszont Vance szenátor az egyik legelkötelezettebb és legszabadszájúbb támogatójává lépett elő a volt elnöknek.

J. D. Vance neve a magyaroknak onnan lehet közelebbről ismerős, hogy volt, amikor hosszan méltatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikai képességeit, különösen az állami egyetemek alapítványokba való kiszervezése miatt.