Bóka János: Az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik tagállammal hajlandó együttműködni

A Bizottság alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség informális találkozóin Orbán békemissziója miatt.

Az Európai Bizottság szóvivője hétfőn bejelentette, hogy a testület csak alacsonyabb szinten képviselteti magát a magyar elnökség által szervezett informális tanácskozásokon. Eric Mamer közölte azt is, hogy Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium pedig nem utazik Magyarországra.

A döntés hátterében Orbán Viktor békemissziója állhat, melynek során előzetes egyeztetés nélkül utazott el Moszkvába, hogy Vlagyimir Putyinnal tárgyaljon.

„Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége továbbra is együttműködésre törekszik valamennyi tagállammal és intézménnyel” – írta az esetre reagálva Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter a Facebookján. Mint írta, a tagállamokat és az intézményeket azzal a céllal hívták egyeztetésekre, hogy a közös európai kihívásokra keressünk közös válaszokat, amely szerinte valamennyi tagállam és intézmény feladata és felelőssége.

Az Európai Unió egy nemzetközi szervezet, amelyet a tagállamai alkotnak. Az Európai Bizottság az Európai Unió egyik intézménye. Az Európai Bizottság nem válogathat, hogy melyik intézménnyel vagy tagállammal hajlandó együttműködni. Ezentúl minden bizottsági döntés politikai alapon születik?

– írta Bóka.

A Politico hétfői cikke szerint arra készülnek az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei, hogy augusztusban saját külügyi csúcstalálkozót szerveznek, ahelyett, hogy Budapestre utaznának a Magyarország által rendezett eseményre. A soros elnökségét betöltő Magyarország a tervek szerint a magyar fővárosban, augusztus 28-29-én rendezné meg a külügyi csúcstalálkozót. A lap szerint azonban az ukrajnai segélycsomag akadályozásának kísérlete, illetve Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnökhöz tett látogatása miatt sok külügyminiszter inkább elkerülné a részvételt a budapesti rendezvényen, mert nem akarnak egy újabb Orbán-propagandaműsor kellékeivé válni.