A Hezbollah harci drónjaihoz készített hajtóműveket Németországban, őrizetbe vették

A drónalkatrészek gyártásával gyanúsított libanoni férfi vádemelésig őrizetben marad.

Őrizetbe vettek Németországban, egy libanoni férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy a Hezbollah tagja, és alkatrészeket készített olyan harci drónokhoz, amelyeket Izrael elleni bevetésekre szántak – írta meg hétfőn az Associated Press német ügyészségi közlésre hivatkozva.

A gyanúsított, Fadel Z. Németország északi részén, Salzgitterben került őrizetbe még vasárnap – olvasható a német szövetségi ügyészség közleményében. Azt írták: a férfi, külföldi terrorszervezet tagja. A megalapozott gyanú szerint 2016-ban csatlakozott a libanoni Hezbollah csoporthoz, és feltehetően az idén kezdett el Németországban alkatrészeket – mindenekelőtt hajtóműveket – gyártani katonai drónokhoz a szervezet megrendelésére.

Ezeket a gyanú szerint Libanonba szállították, és Izrael elleni terrortámadásokhoz használták fel

– közölte az ügyészség.

A férfit hétfőn bíróság elé állították, ahol elrendelték az őrizetben tartását az esetleges vádemelésig.

Noha a síita iszlamista politikai ideológiát követő libanoni Hezbollah csoportot a legtöbb nyugati országban régóta terrorszervezetként tartják számon, Németország sokáig vonakodott megadni a minősítést, amit csak a szervezet katonai szárnyára alkalmazott. 2020 áprilisától Németország is terrorszevezetként ismeri el az iszlamista csoportot.