Georgia vezetője: reális az ország uniós tagsága 2030-ig

Az Unió ugyanakkor felfüggesztette a csatlakozási folyamatot nemrég.

Teljesen reális Georgia európai uniós tagsága 2030-ig, dacára a jelenlegi problémáknak – jelentette ki szombaton Irakli Kobahidze georgiai miniszterelnök.

Georgia 2030-ra a többi tagjelölt országnál jobban fel lesz készülve a csatlakozásra az Európai Unióhoz. Továbbra is megtesszük a megfelelő lépéseket. Meggyőződésem, hogy 2030-ra európai uniós csatlakozásunk teljesen reális – hangoztatta Kobahidze, hozzátéve, hogy derűlátón tekint a jövendőbeli kapcsolatokra az EU-val.

A kormányfő elmondta azt is, hogy a kapcsolatok nagymértékű javulására számít az Egyesült Államokkal 2025-től. “A lehető legjobban szeretnénk elmélyíteni kapcsolatainkat az Egyesült Államokkal, amiről már többször is szóltunk. Teljesen nyitottak vagyunk. Az a legfontosabb, hogy lássunk viszonzó lépéseket” – fogalmazott.

Pawel Herczynski, az Európai Unió tbiliszi nagykövete július 9-én bejelentette, hogy az EU felfüggesztette Georgia uniós csatlakozási folyamatát, a lépést a kaukázusi ország parlamentje által elfogadott, a külföldi ügynökökről szóló törvénnyel, valamint a tbiliszi kormány “Nyugat-ellenes retorikájával” indokolva. Ezenkívül az EU befagyasztotta a Tbiliszinek 2024-re előirányzott, 30 millió eurós (11,8 milliárd forint) pénzügyi támogatást is. Az EU tavaly adta meg a hivatalos tagjelölti státust Tbiliszinek.

Az amerikai védelmi minisztérium július 5-én bejelentette, hogy határozatlan időre elhalasztják az idén nyárra tervezett közös georgiai-amerikai hadgyakorlatot a stratégiai kapcsolatok felülvizsgálata miatt. Úgy indokolta a döntést, hogy Tbiliszi azzal vádolta Washingtont és a nyugati országokat, hogy “második frontot” akarnak nyitni az Oroszország elleni nyomásgyakorlásra Ukrajna kapcsán, amit az amerikai fél tévesnek nevezett.

(MTI)