Ficóék nem csatlakoznak Orbán Viktorék EP-frakciójához

A szlovák miniszterelnök beszélt arról is, nem hitt a szemének, amikor látta, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken egy Facebook-videóban jelentette ki, hogy a Smer-SD (NI) nem csatlakozik Orbán Viktor új Patrióták Európáért csoportjához, írja a Világgazdaság.

Fico azt mondta, nem értenek egyet a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) számos álláspontjával, éppen ezért a szlovák képviselők nem szeretnének közöttük ülni.

Ennek előzménye a lap cikke szerint, hogy az S&D 2023 októberében felfüggesztette a Smer-SD tagságát értékrendbeli különbségekre hivatkozva, illetve hogy a szlovák belpolitikában összeálltak a jobboldali Szlovák Nemzeti Párttal (SNS). Fico a videóban közölte, a Smer-SD feltételeket támaszt annak kapcsán, hogy egyáltalán visszatérjen-e az európai szocialisták közé. A legfontosabb a párt és képviselői szuverén pozícióhoz való joga olyan területeken, mint az ukrajnai háború vagy a migráció.

Ha ezt nem kapják meg, a továbbiakban nem érdekli őket a tagság visszaállítása, és inkább függetlenek maradnak az Európai Parlament következő ciklusában.

Ezzel eldőlt az is, hogy Ficóék nem csatlakoznak szövetségesei új csoportosulásához sem.

Fico Orbánról is beszélt a lap cikke szerint. Mint fogalmazott,

nem hittem a szememnek, amikor láttam, amit Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel tettek, amiért szuverén politikusként úgy döntött, hogy ellátogat Ukrajnába, Oroszországba és Kínába, hogy béke-megállapodásokat kezdeményezzen. Ez egyszerűen megengedhetetlen.

Megjegyezte, „ha azért ment volna, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a szlávoknak még intenzívebben kellene egymást gyilkolniuk, talán valaki jelölte volna őt Nobel-békedíjra”.

Szerdán egyébként két újabb taggal bővült a Patrióták Európáért frakció. Orbán Viktorék számára siker az új frakció, de vannak hátrányai is a pártcsalád megalakításának: erről itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Oroszbarát, SS-relativizáló a Szabadságpárt vezére, akivel Orbán frakciót alapított
Herbert Kicklt, az Osztrák Szabadságpárt vezérét a jelenlegi, néppárti kancellár biztonsági kockázatnak tartja, a Fidesz viszont az Európai Parlamentben frakciót alakít vele.