Las Vegasban ötödik napja van melegebb 46 foknál

És még nincs vége.

Az amerikai Las Vegasban már ötödik napja 46 Celsius-fok fölötti hőmérsékleteket mérnek, a kánikula az előrejelzések szerint a hét végén is fennmarad, és várhatóan az Egyesült Államok nagy részét sújtani fogja.

A Harry Reid Nemzetközi Repülőtéren mértek 46,1 Celsius-fokot helyi idő szerint szerdán, egymást követően már az ötödik napon. Még sivatagi mércével is csaknem példa nélkülinek tekinthető ez az elhúzódó szélsőséges hőség, amely Nevada állam legnagyobb városában tapasztalható. Las Vegasban június 1-je óta már 16 hőségrekord dőlt meg, és „még július felénél sem járunk” – mutatott rá Morgan Stessman meteorológus.

Vasárnap dőlt meg a városban valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekord 48,8 Celsius-fokkal, a korábbi rekord 47,2 Celsius-fok volt.

Idén már legkevesebb kilenc ember halálát okozta a szélsőséges hőhullám a Las Vegast is magában foglaló Clark megyében. Egészségügyi tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy akár középkorú, látszólag teljesen egészséges emberek is kaphatnak hőgutát a mostani kánikulában.

Az Egyesült Államokban több mint 142 millió ember lakóhelyén hirdettek hőségriadót, többnyire nyugati szövetségi államokban. A szélsőséges forróság miatt nagy területeken kiszáradt a növényzet, ami elősegíti a bozóttüzek kialakulását. Oregon állam északi részén és Kaliforniában is több helyen küzdenek bozót- és erdőtüzekkel a tűzoltók.

(MTI)