Újabb szélsőjobboldali EP-frakció alakulhat, a Mi Hazánk már jelezte is csatlakozását

Orbánék után a Mi Hazánk is megtalálhatja a helyét az Európai Parlamentben. A képviselőcsoportnak az AfD lenne a legerősebb tagja.

A cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia Párt (SPD) közölte, hogy más szélsőjobboldali pártokkal együtt szerdán bejelentik az Európai Parlamentben a Szuverén Nemzetek Európája nevű új képviselőcsoport létrehozását, írja a Politico. Tomio Okamura, az SPD vezetője keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az Alternatíva Németországért (AfD) lesz a legerősebb erő a csoportban. A többi tagot nem nevezte meg,

azonban Borvendég Zsuzsannának, a Mi Hazánk Mozgalom egyetlen EP-képviselőjének a szóvivője már megerősítette, hogy csatlakozik a képviselőcsoporthoz.

Az SPD-nek egy képviselője, Ivan David jutott be a testületbe, ő korábban az Identitás és Demokrácia (ID) frakció tagja volt. Az AfD-t azután zárta ki az ID, hogy a német párt EP-listavezetője, Maximilian Krah arról beszélt, hogy szerinte a náci SS nem minden tagja volt bűnöző. Az európai parlamenti képviselőcsoport létrehozásához 7 tagállamból legalább 23 képviselő szükséges – azt egyelőre nem tudni, hogy ez megvan-e a az összefogni vágyó újabb szélsőjobboldali csoportnak.

A csoport programja

a Green Deal ellen, a migráció ellen és Európa iszlamizálódása ellen is irányul. Azt akarjuk, hogy Brüsszel hatásköre visszakerüljön a nemzeti szintre

– mondta Okamura.

Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke szerda reggel egy repülő mellett pózoló kép kíséretében szintén arról írt az X-en, hogy ma Brüsszelben a szövetségeseikkel megalakítják az EP új frakcióját. „Európa ellenségeivel nem egyezkedni akarunk, nem kéredzkedünk be hozzájuk, hanem le akarjuk őket győzni” – tette hozzá. Toroczkai a 24.hu-nak a választások előtt adott interjújában is arról beszélt, hogy egy teljesen új európai frakció létrehozásán dolgoznak az AfD vezetésével.

A brüsszeli lap korábban beszámolt arról, hogy a Szuverén Nemzetek Európájához való csatlakozásról tárgyal még Milan Uhrík szlovák képviselő, 14 AfD-s EP-képviselő, a bolgár Újjászületés három képviselője, Sarah Knafo, a francia Visszahódítás (Reconquete) EP-képviselője, egy litván EP-képviselő, valamint a lengyel Konföderáció párt néhány tagja.

Knafo azt mondta, hogy az AfD küldöttsége meglátogatta őt Párizsban, hogy megpróbálják meggyőzni a csatlakozásról, de még nem döntött. „A Konföderáció párt még mindig tárgyalásokat folytat és különböző forgatókönyveket mérlegel” – mondta a lengyel szélsőjobboldali párt szóvivője ez ügyben.

Pár napja a Fidesz kezdeményezésére hivatalosan is elindult a szélsőjobboldali Patrióták Európáért képviselőcsoport, ami 84 taggal alakult meg az Európai Parlamentben, és ezzel máris a harmadik legnagyobb frakcióvá vált. Mint ahogy elemző cikkünkben írtuk, megalakításával a szélsőjobb vállalhatóbb lehet az EP-ben, és Orbán Viktorék számára ez siker, de vannak hátrányai is az új pártcsaládnak.

A Fidesz 2021-ben kényszerből hagyta ott az Európai Néppártot. Orbán szempontjából ez kifejezetten hátrányos helyzet volt, és sokáig nem is tudott mit kezdeni vele. Egy korábbi cikkben már összeszedtük, hogy a mostani pártcsalád valójában a negyedik legjobb megoldás számára.

Kapcsolódó
„Kontrollálhatatlan barátok” – nehezen megy az EP jobbszélén a frakcióalapítás, a Mi Hazánk hallgat
Büszke a Mi Hazánk arra, hogy az EP-választáson Németország második legerősebb pártjának bizonyuló AfD velük alakítana frakciót Brüsszelben. Egyelőre azonban még semmi nem dőlt el.