Hameini ultrakonzervatív embere helyett Hameini mérsékelt embere nyerte az elnökválasztást Iránban

A mérsékelt politikusként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson. Az eredményt az iráni választási

A mérsékelt politikusként ismert Maszúd Peszeskján volt egészségügyi miniszter győzött az iráni elnökválasztáson. Az eredményt az iráni választási hatóság szóvivője ismertette az állami televízióban szombaton.

A tájékoztatás szerint Peszeskján a pénteken tartott második fordulóban a voksok 53,7 százalékát szerezte meg, míg kihívója, Szaíd Dzsalili egykori nukleáris tárgyaló a szavazatok 44,3 százalékát. Az iráni választópolgárok 49,8 százaléka ment el szavazni.

A választóhelyiségek az iráni belügyminisztérium által engedélyezett többszöri hosszabbítás miatt szombaton a késő esti órákig nyitva tarthattak. Iránban azért kell előrehozott elnökválasztást tartani, mert az ország államfője, Ebrahim Raiszi májusban helikopterbalesetben életét vesztette – emlékeztetett az MTI.

A hetvenedik évében járó Peszeskján az ország északnyugati részéből származik, a szomszédos Irakkal vívott háború (1980–1988) idején orvosi tanulmányokat folytatott, és egy ideig a frontvonalon is szolgált. A háborút követően szívsebészként folytatta karrierjét Tabríz városában. Mohammed Hatami második elnöki megbízatása idején, 2001-től 2005-ig az egészségügyi tárcát vezette.

Az orvosból lett politikus az elnökválasztás során a kormányzat és a nép közötti új bizalom kiépítésével kampányolt a politikai és gazdasági nehézségek orvoslására, és a Nyugattal ápolt kapcsolatok javítását szorgalmazta.

Televíziós vitákban olyan konzervatív politikusként jellemezte magát, aki hisz a reformok szükségességében.

Korábban megírtuk, hogy az iráni elnökválasztáson csak a legfőbb vallási és politikai vezetőhöz, Szajed Ali Hameneihez hűséges jelöltekre lehetett szavazni. Közülük az ultrakonzervatívnak mondott Dzsalili bizonyult Peszeskján legnagyobb riválisának, de végü Peszeskján vele szemben is kényelmes szavazattöbbséget szerzett.