Pressman Orbán moszkvai útjáról: Ez nem a békéről szól, hanem a haszonról

Az amerikai nagykövet Szijjártó Pétert is kritizálta.

Ez nem a »békéről« szól, hanem a haszonról, és ez óriási kárt okoz a magyaroknak és Magyarország szövetségeseihez fűződő kapcsolatainak,

ezt mondta Orbán Viktor moszkvai útjával kapcsolatban az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete pénteken.

David Pressman szerint „ami igaz volt Orbán miniszterelnök kínai találkozójára Putyinnal, az igaz a mai moszkvaira is”, és Szijjártó Péterre célozva hozzátette: „Ugyanez igaz a külügyminisztere 9 oroszországi útjára is, amióta Putyin megszállta Ukrajnát.”

A nagykövet álláspontja az, hogy amíg Orbán nem követeli, hogy Vlagyimir Putyin fejezze be a brutális háborúját és tartsa tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi integritását, addig nem lesz béketeremtő a magyar kormányfő.

Orbán útját nem csak amerikai, hanem európai részről is érte bírálat. Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület szokásos napi sajtótájékoztatóján – kérdésre válaszolva – úgy vélte: Orbán Viktor moszkvai látogatása „komolyan megkérdőjelezi” az Európai Bizottság testületének közvetlenül a nyári szünet utánra tervezett útját Magyarországra. Úgy vélte, hogy a magyar miniszterelnök útja

inkább Vlagyimir Putyin orosz elnök malmára hajtja a vizet

és kijelentette: „elmondjuk újra és újra, valahányszor a konfliktus megoldásának kérdése kerül szóba: Ukrajna üljön a tárgyalóasztalnál”.

A balti országok vezetői bírálták a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin találkozóját.

Orbán Viktor semmilyen módon nem képviseli az Európai Uniót vagy az uniós álláspontot. A soros uniós elnökséget arra használja fel, hogy zűrzavart keltsen

írta Kaja Kallas észt kormányfő, az EU leendő kül- és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon. Hozzátette: az unió összezárva Ukrajna mögött és az orosz agresszióval szemben sorakozik fel.

 Gitanas Nauseda litván államfő szerint Orbán Viktor egyoldalú döntése aláássa a magyar uniós elnökség hitelességét.

Aki valóban békét akar, az nem ráz kezet véres diktátorokkal, hanem mindent megtesz azért, hogy Ukrajnát támogassa

fogalmazott.

Edgars Rinkevics lett elnök pedig az Oroszországból szeretettel című dal szövegéből idézett néhány sort az X-en, megosztva a magyar miniszterelnök bejegyzését, amelyben Orbán Viktor azt írta, békemisszióra utazott Moszkvába – írta az MTI.