Sajtóértesülések szerint Orbán Viktor ma Ukrajnába utazik

Orbán Viktor egy nappal az után, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét, kedden Kijevbe utazik – írja három, a terveket ismerő forrásra hivatkozva a Guardian.

Orbán Viktor egy nappal az után, hogy Magyarország átvette az EU soros elnökségét, kedden Kijevbe utazik – írja három, a terveket ismerő forrásra hivatkozva a Guardian. A brit lap – amely Európa egyik leginkább oroszbarát vezetőjének nevezi a magyar kormányfőt – úgy tudja, Orbán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel fog találkozni.

A két vezető legutóbb Brüsszelben, az uniós csúcson találkozott, amikor az EU hivatalosan is megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával.

Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója nem kívánta kommentálni az esetleges látogatást, azonban egy másik kijevi forrás megerősítette a terveket. „Orbán holnap itt lesz, hacsak nem történik az utolsó pillanatban valami változás” – mondta a forrás.

Az Átlátszó hétfőn ukrajnai forrásokból szintén úgy értesült, hogy Orbán az ukrán fővárosba látogat, de biztonsági megfontolásokból nem szegte meg a hírzárlatot.

A lap szerint az ukrajnai sajtóban a napokban többször is utaltak a magyar miniszterelnök látogatására. Erről értekezett a Jevropejska Pravda is, megállapítva, hogy Orbán megkezdte hangolni a magyar közvéleményt a találkozóra.

A tegnapi köztévés interjújában Orbán valóban utalt arra, hogy kedden valami készül. Amikor arról kérdezték, hogy az unió soros elnökeként Magyarország mit tehet azért, hogy véget érjen a háború, Orbán azt mondta:

a holnapi sajtót, ha figyeli, már látni is fogja az első lépéseket.

Ha valóban sor kerül a látogatásra, a mai lesz az első alkalom, hogy Orbán a háború sújtotta Ukrajnába utazik – korábban a kegyelmi botrány miatt lemondásra kényszerült Novák Katalin járt államfőként Kijevben, 2022-be és ’23-ban.