Két ballisztikus rakétát indított Észak-Korea, az egyik felrobbanhatott

Törmelékei szárazföldre hullottak.

Észak-Korea hétfőn két ballisztikus rakétát indított, a második rakéta szabálytalan repülés közben felrobbanhatott, törmelékei szárazföldre hullottak, közölte a dél-koreai hadsereg.

Dél-Korea még elemezi az esetet, és nem tudta azonnal megerősíteni, hogy voltak-e áldozatok vagy keletkezett-e kár észak-koreai tulajdonban, derült ki a katonai szóvivő, I Szongdzsun tájékoztatásából.

A dél-koreai vezérkari főnök korábban azt mondta, Észak-Korea egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított, amely mintegy 600 kilométerre repült, míg egy második ballisztikus rakéta mintegy 120 kilométert tett meg, mindkettőt a nyugati partokhoz közeli területről északkeleti irányba indítottak.

A röppálya alapján feltételezhető, hogy a második rakéta az észak-koreai főváros, Phenjan közelében lévő területre zuhanhatott.

Dél-Korea közölte, hogy már az előkészületektől kezdve figyeli az északi rakétaindításokat, egyben nyomon követi repülésüket haladásuk során.

A vezérkari főnökök egyesített bizottsága közleményében kiemelte:

Határozottan elítéljük Észak-Korea rakétaindítását, amely provokációnak minősül, és súlyosan veszélyezteti a Koreai-félsziget békéjét és stabilitását.

Hozzátették: az esettel kapcsolatos információkat megosztották az amerikai és japán hatóságokkal.

A hétfői a második sikertelen kísérlet volt öt napon belül. A dél-koreai hadsereg szerint az északiak szerdán egy hiperszonikus rakétával végeztek kísérletet, de az irányíthatatlanná vált és felrobbant.

A hétfői első észak-koreai rakéta egy KN-23-as rövid hatótávolságú ballisztikus rakétához volt hasonló, derült ki a dél-koreai tájékoztatásokból.