Hatalmas erdőtüzek pusztítanak a görög szigeteken

Híosz és Kósz szigetén kritikus a helyzet.

Újabb erdőtüzek pusztítanak Görögországban, ezúttal az Égei-tenger keleti részén található Híosz és Kósz szigeteken – írja az MTI. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn a lakosság együttműködésének fontosságára figyelmeztetett a lángok megfékezése szempontjából.

A katasztrófavédelem hétfőn evakuálási parancsot adott ki a Híosz szigetének nyugati részén fekvő Metohinál élők számára: arra szólították fel a lakosságot, hogy biztonságuk érdekében menjenek át a közeli tengerpartra. A délebbre fekvő Kósz sziget középső részén húsz tűzoltó, egy helikopter és önkéntes tűzoltók próbálták megfékezni az újonnan kitört erdőtüzet.

A szigeteken egy nappal azután csaptak fel a lángok, hogy sikerült eloltani az Athén határában pusztító, heves széllökések által táplált, két kiterjedt erdőtüzet. “Kivételesen nehéz júniusunk volt az időjárási viszonyok tekintetében, az évszakhoz mérten nagyfokú szárazsággal és szokatlanul erős széllel” – mondta Kiriákosz Micotákisz a hétfői kormányülésen, emlékeztetve, hogy az idei nyár az előrejelzések szerint különösen veszélyesnek ígérkezik.

A kormányfő hatékonynak nevezte a drónok megelőző használatát az erdőtüzekre való figyelmeztetés terén, továbbá méltatta a hatóságok és az önkéntes tűzoltók közötti együttműködést, amelynek köszönhetően alacsony szinten tudták tartani a tüzek okozta károkat. Elmondása szerint az egyik legnehezebb időszakhoz érkeztek, amelyet lehetetlen a lakosság segítsége nélkül átvészelni, különösképpen a megelőzés terén.

A forró, száraz időjárás az erős széllel párosítva júniusban Görögországban és Törökországban is erdőtüzeket okozott. Az idei nyár a korábbiakhoz képest kifejezetten veszélyesnek ígérkezik, mivel egy különösen enyhe, csapadék nélküli telet követ.