Csúnyán elbukhatott Macron pártja a francia választáson

De Le Penéknek sem jött össze a többség.

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint – számolt be róla az MTI.

A radikális baloldal, a Kommunisták, a Zöldek és a szocialisták összefogásával létrejött Új Népfront nevű baloldali szövetség második helyen végezhetett mintegy 29 százalékos támogatottsággal,

míg Emmanuel Macron francia elnök centrista tábora a szavazatok 20,5-23 százalékát tudhatja magáénak.

Az Elabe BFM TV televízió számára elvégzett becslése szerint a Nemzeti Tömörülés és szövetségesei 260-310 parlamenti helyhez juthatnak a július 7-én esedékes második fordulóban, míg az Ipsos 230-280 mandátumot előlegezett meg a France Television megbízásából elvégzett előrejelzésében.

A francia alsóházban 289 mandátumra van szükség az abszolút többséghez.

Kapcsolódó
28 évesen Franciaország miniszterelnöke lehet: opportunista, szupersztár vagy egy kedves fasiszta?
Az EP-választás kudarca után Emmanuel Macron váratlanul feloszlatta a parlamentet és új választást írt ki. A francia államfő hazárdjátékot űz, és könnyen lehet, hogy a 28 éves szélsőjobboldali Jordan Bardellát juttatja miniszterelnöki székhez.