Iszlám hitre áttért szerb férfi volt a merénylő az izraeli nagykövetségnél Belgrádban

A szerb hatóságok szerint egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi sebesített meg egy rendőrt Izrael belgrádi nagykövetségénél.

A szerb hatóságok szerint egy iszlám hitre áttért fiatal szerb férfi sebesített meg egy rendőrt Izrael belgrádi nagykövetségénél.

Mint írtuk, a merénylő szombaton 11 óra körül egy nyilat lőtt ki a csendőrre, akit a nyakán talált el. A sebesült csendőr lőfegyveréből többször rálőtt a támadóra, aki halálos sebeket kapott. Az eszméleténél lévő, de életveszélyesen megsérült csendőrt kórházába szállították, ahol műtétet hajtottak végre rajta, állapota a hírek szerint stabil.

„A csendőr önvédelemből fegyvert használt, hogy rálőjön a támadóra, aki belehalt a sérüléseibe” – mondta Ivica Dacic belügyminiszter. Elmondása szerint a támadó előzőleg többször is odament az őrbódéban tartózkodó csendőrhöz, hogy egy múzeum után érdeklődjön. Volt nála egy táska, amelyből egy ponton elővette a nyílpuskát, és a rálőtt az őrre.

A belügyminiszter közölte: a támadás „a szerb állam ellen irányuló terrortámadás”. Hozzátette, hogy az elkövető az iszlám hitre tért mladenovaci 25 éves Milos Zujovic, vallási nevén Salahudin, legutóbbi lakhelye a boszniai muszlimok lakta szerbiai Szandzsák régió székhelye, a koszovói határ közelében fekvő Novi Pazar.

Ivica Dacic újságírók előtt kijelentette, hogy a támadás „több, a gyanú szerint a vahhábita mozgalommal hosszú ideje kapcsolatban álló emberhez köthető”. A vahhábizmus az iszlám ultraortodox ága, amely Szaúd-Arábiában elterjedt.

A belügyminiszter elmondta, hogy egy személyt őrizetbe vettek a lövöldözés helyszíne közelében, és vizsgálják, nincs-e köze a támadáshoz egy esetleges hálózatnak, nincsenek-e külföldi terrorcsoporthoz vezető szálak. Dacic szerint olyan magánszemélyekről van szó, akik már ismertek a biztonsági szolgálatok előtt, a vahhábita mozgalommal állnak kapcsolatban, „de ez még megerősítésre vár”.

Izraelben a külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy „terrorista támadást kíséreltek meg Izrael belgrádi nagykövetsége közelében”. Közölte, hogy a nagykövetség zárva tartott, és egyetlen alkalmazott sem sérült meg.

(MTI)