A vonatnak semmi keresnivalója nem volt a síneken – állítja a szlovák közlekedési miniszter az érsekújvári balesetről

Az állami vasúttársaság szóvivője szerint viszont kizárhatjuk, hogy a mozdonyvezető hibázott volna.

Csütörtök éjszakára hétre nőtt a beazonosított halálos áldozatok száma, és többen is megsérültek, miután busszal ütközött egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat Szlovákia déli részén, egy Érsekújvárhoz (Nove Zamky) közeli vasúti átkelőnél. A balesetben kettészakadt a busz, majd az út szélére sodródott és kigyulladt, néhány áldozat annyira megégett, hogy nehéz volt őket azonosítani. A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata és sérültje sem a balesetnek.

Jozef Ráz, a kormánypártot vezető Smer-SD közlekedésügyi minisztere és Alexander Saka, a Szlovák Vasutak (ZSR) vezérigazgatója pénteken sajtótájékoztatót tartott az ügyben.

A miniszter szerint a tragédiát emberi mulasztás okozta, ugyanis állítása szerint abban az időben a vonatnak semmi keresnivalója nem volt a síneken.

Hozzátette, három nyomozócsoport jelenleg is vizsgálja az eset körülményeit, írja a Paraméter.sk magyar nyelvű lap.

Dominik Dreviczky, az állami Szlovák Vasúttársaság (ZSSK) szóvivője viszont kizárta, hogy a mozdonyvezető hibázott a baleset előtt. „A vasúttársaság teljes mértékben együttműködik az érsekújvári baleset körülményeit vizsgáló hatóságokkal. Azt már kizárhatjuk, hogy a mozdonyvezető követett el olyan hibát, ami előidézte a balesetet” – mondta.

Dreviczky arról beszélt, hogy a mozdonyvezető mindenben az előírások szerint, gyorsan és szakszerűen járt el.

A kedvezőtlen körülmények ellenére, mint az időjárás következményei és a pálya karbantartása, mindent megtett, ami tőle tellett. Nem láthatta előre a helyzetet és nem is tudta megakadályozni a balesetet.

Elmondása szerint ugyanúgy szakszerűen és gyorsan járt el a Szlovák Vasúttársaság többi, vonaton tartózkodó alkalmazottja is. „A lélekjelenlétüknek is köszönhető, hogy nem magasabb az áldozatok száma, és nem keletkeztek még nagyobb anyagi károk. A vonat egyetlen utasa sem sérült meg, és elszállítottuk őket az úti céljukhoz” – tette hozzá.