Két nap alatt öten haltak meg az Alpokban

Hegymászók és túrázók.

Két nap alatt öt hegymászó, illetve túrázó halt meg az Alpokban, a legtöbben a Mont Blanc hegységben – közölték pénteken a francia és olasz mentőszolgálatok.

A francia Alpokban lezuhant áldozatok között egy cseh, egy lengyel és egy tajvani állampolgár van, az olasz oldalon egy további áldozatra bukkantak.

Az olaszországi Aosta-völgy hegyimentői elmondták az AFP francia hírügynökségnek, hogy szerdán egy hegymászóhoz riasztották őket, aki mintegy 2800 méteres magasságból zuhant le a Miage gleccserről a Mont Blanc déli oldalán. A mentőket a társai riasztották, akik látták a hegymászót egy vízmosásba zuhanni. A szerencsétlenül járt férfi meghalt, a társai sértetlenek. Csütörtök reggel egy harmincas éveiben járó tajvani hegymászó zuhant több száz métert, miután több mint 3000 méter magasra jutott fel az Aiguille du Midi csúcs déli oldalán – közölte a Chamonix-i magashegyi csendőrség.

Csütörtök este egy hasonló korú lengyel állampolgár vesztette életét hasonló körülmények között a Gouter hegycsúcs térségében, 3500 kilométer magasan. Szintén csütörtökön egy cseh túrázó letért az ösvényről és lecsúszott a füves hegyoldalon a Croix du Bonhomme hágó térségében, több mint 2000 méter magasan – közölte Stéphane Narbaud százados, a savoie-i magashegyi rendőrség tisztje.

Pénteken a mentők Haute Maurienne-nél egy túrázó holttestére bukkantak, aki valószínűleg előző nap zuhant le, feltehetően szintén megcsúszott a füves hegyoldalon – mondta el a százados. Hozzátette: az elmúlt napok számos balesetét az okozta, hogy a télen erőteljes havazások voltak a magasan fekvő részeken, és 2000 méter felett még mindig jelentős a hómennyiség.

(MTI)