Még vissza lehet léptetni Bident, de ki jöhetne a helyére?

Még Donald Trump bődületes hazugsága is – miszerint a demokraták támogatják a csecsemőgyilkosságot – eltörpül amellett, hogy milyen rosszul sikerült ellenfele, Joe Biden számára az amerikai elnökjelöltek első vitája.

Az olyan független, de republikánusnak biztosan nem mondható amerikai lapok is, mint a New York Times és a Washington Post is címlapon hozták azokat az értesüléseket, miszerint a Demokrata Párt tagjainak egy része már arról beszél: csütörtök éjszakai teljesítménye miatt a hivatalban lévő Joe Bident nem szabadna újra jelölni, és helyette keresni kellene valaki mást, aki novemberben elindulhat az elnökválasztáson. De kérdés, ki lenne az, akit bő négy hónap alatt fel lehetne építeni esélyes elnökjelöltnek.

„Ez fájdalmas volt”

Bident ugyan már korábban is sok kritika érte amiatt, hogy a nyilvános szerepléseken rendre a feladatát ellátni képes elnök helyett egy kognitív problémákkal küzdő öregember képét mutatja, a mostani vitán azt kellett volna megmutatnia, hogy ő a jobb választás az elítélt Donald Trumppal szemben, akinek egyébként szintén hanyatlik a szellemi teljesítménye. Ezt a feladatot azonban Bidennek nem sikerült megoldania.

Trump ráadásul profitált abból is, hogy egy új szabály szerint az éppen nem beszélő jelölt mikrofonját lenémították, így nem tudott bekiabálni, vagyis a szokásosnál nyugodtabb, összeszedettebb arcát mutathatta a volt elnök. Egyik megszólalásában pedig megjósolta az ellenfelével kapcsolatos, vita utáni aggodalmakat:

Nem igazán tudom, hogy mit akart mondani annak a mondatnak a végén. De szerintem ő sem tudja.

Kyle Mazza / Anadolu / Getty Images – Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke és Donald Trump volt elnök az első elnökjelölti vitán a CNN stúdiójában Atlantában 2024. június 27-én.

A New York Times tizenkét szerzője közül például egyik sem tudta azt mondani, hogy Biden nyerte a vitát. Ketten döntetlent ítéltek, Jamelle Bouie úgy vélte, nem volt győztes, Lydia Polgreen szerint pedig „ez katasztrófa Amerika számára.” A Trumpnál mindössze négy évvel idősebb Biden Michelle Goldberg számára nagyon öregnek tűnt, és úgy látszott, mintha nagyon el lenne veszve, míg mások szerint a vitát nem Trump nyerte meg, hanem Biden vesztette el.

A CNN közvetítésében az egyik elemző Van Jones volt, akit a Demokrata Párt tagjaként és Barack Obama egykori tanácsadójaként talán lehetne elfogultsággal vádolni, de Biden szerepléséről ő sem tudott sok jót mondani:

Ez fájdalmas volt. (…) Szeretem Joe Bident, dolgoztam Joe Bidennek, de egyáltalán nem szerepelt jól. (…) Úgy vélem, most elég sok olyan ember van, akik azt szeretnék, ha Biden irányt változtatna, és van még ideje a pártnak is, hogy kitaláljon valamit.

Le lehet cserélni egy jelöltet?

A válasz röviden: igen, főleg, hogy hivatalosan sem Biden, sem Trump nem jelölt még, ugyanis a jelöltállító pártgyűléseket csak júliusban (Republikánus Párt) és augusztusban (Demokrata Párt) tartják.

A hosszabb válasz az, hogy

igen, de nem lesz egyszerű.

A pártot irányító Demokrata Nemzeti Bizottság (DNC) szabályzata szerint nincs mód arra, hogy a pártvezetők eltávolítsanak valakit a jelöltek közül, ezért szükség esetén más módszert kell keresni.

Az előválasztások során Biden a közel 4000 pártdelegált 95 százalékának támogatását nyerte el. A támogató delegáltak száma államonként attól függ, hogy egy jelölt az előválasztáson milyen eredményt ér el. A delegáltak ígéretet tesznek arra, hogy támogatják az adott jelöltet, de nincs jogi kötelezettségük arra, hogy a jelölőgyűlésen is rá szavazzanak.

Ahogy azonban arra a Politico felhívja a figyelmet, a küldöttek kiválasztásában nagy szerepet játszott Biden csapata, és ahhoz, hogy megfosszák Bident a jelöltségtől, a küldöttek legalább felének el kellene fordulnia tőle. Ez az egyik lehetőség.

A másik az, hogy Biden nem fogadja el a jelöltséget.

Akármelyik történne is meg, ott, a jelölőgyűlés során kell kiállítani egy vagy két új jelöltet, és azonnal megszavaztatni róluk a küldötteket. Ehhez persze kell lenniük a háttérben olyan személyeknek, akik alkalmasak lehetnek a feladatra, és akiket szükség esetén elő lehet rántani a kalapból.

Ki lehetne helyette?

Ugyan a Biden nyugdíjazását sürgető hangok évek óta jelen vannak a demokraták körében, a mostani vita után felerősödtek, és rögtön elkezdődtek a találgatások: ki lenne alkalmas beugrani a helyére, ki állhatna ki eséllyel Trump ellen?

Kézenfekvő megoldás lenne Biden alelnöke és egyben alelnökjelöltje, Kamala Harris, aki az elmúlt években szorosan együttműködött az elnökkel, politikailag azonos véleményt képviselnek, az abortusz szigorítását ellenző kampány arca lett, ráadásul rutinos politikusnak számít. A 2020-as választási kampányban azonban még az előválasztásig sem jutott el, nem túl népszerű a választók körében, és elemzők szerint Amerika nem áll készen arra, hogy egy színesbőrű nő legyen az elnök.

Előkerült Gavin Newsom kaliforniai kormányzó neve is, aki az Egyesült Államok legnépesebb államát vezeti, és aki Biden egyik legfontosabb támogatójává vált az elmúlt évek alatt, politikájában pedig a mérsékeltebb szárnyat képviseli. Egy kaliforniai elnökjelölt és egy kaliforniai alelnökjelölt (Harris) azonban nem biztos, hogy szerencsés választás.

Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója a csatatérnek számító otthonában hozzászokott már a kemény politikai összecsapásokhoz, és sikerét mutatja, hogy az elmúlt évek során sikerült republikánusról demokratára átfordítani az államot – írja a Business Insider. Az USA-ban a tucatnyi középnyugati államban élni külön identitásnak számít, így egy onnan érkező elnökjelölt nemcsak Michiganben hozhat szavazatókat, hanem a térség több részében is.

Kent Nishimura / Los Angeles Times / Getty Images – Kamala Harris alelnök mosolyog, miközben Gretchen Whitmer, Michigan állam kormányzója beszédet mond 2022. október 15-én Detroitban.

Ugyanebből a régióból, Minnesotából származik Amy Klobuchar szenátor, aki országos ismertségre a 2020-as előválasztáson tett szert. Az első fordulóban, New Hampshire-ben meglepően jól szerepelt, ám Dél-Karolinában visszaesett, és végül nem folytatta a versenyt. Egyik erőssége a pártközi megállapodások kialakítása.

Emlegetik még J. B. Pritzkert, Illinois kormányzóját is, akinek legnagyobb sikerei között tartják számon az abortuszhoz való jog állami alkotmányba foglalását, a marihuána legalizálását és a fegyvertartási törvények szigorításáért történő kiállását. Felbukkant Josh Shapiro neve is (ő Pennsylvania kormányzója) mint a feltörekvő fiatalabb generáció tagjáé, de érdemes megjegyezni, hogy korábban ő, Whitmer és Pritzker is támogatásáról biztosította Bident,

mindannyian azt állították, hogy nem indulnának el vele szemben.