Orbán: Az Európát vezető koalíció pimaszság a választókkal szemben

A miniszterelnök elmondta, hogy levelet írt von der Leyennek, hogy ha úgy csinálnak, mint a lengyelek, lezárják-e a hetes cikkes eljárást. Nem is válaszoltak neki.

Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciója pimaszság az európai választókkal szemben, mert ők többségében a jobboldalra szavaztak, és szerettek volna egy jobboldali vezetést. Ehelyett a néppárt felszívta a jobboldali szavazatokat és elment balra, mondta el Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Tanács csúcstalálkozójára érkezve Brüsszelben.

Orbán szerint ez a koalíció a hazugságra és becsapásra épül, és nem veszi figyelembe az elnök rossz teljesítményét. Ez programokról nem szól, csak hatalmi osztozkodásról, tette hozzá. Szerinte nincs semmi okunk arra, hogy ezt az osztozkodást mi támogassuk. Különösen úgy, hogy a bizottság elnöke a jogállamiság eszközét, ami Orbán szerint fontos politikai érték, párt- és politikai alapon használta Magyarországgal szemben.

A miniszterelnök arról beszélt, hogy a lengyel kormány leváltását a jogállamiság eszközével támogatták, és az új lengyel vezetés ezután több kétséges változtatást hajtott végre. Elmondta, hogy ezek után levelet küldött Ursula von der Leyennek, amiben megkérdezte, hogy ha mi megcsináljuk azt, amit a lengyelek csináltak, akkor ellenünk is lezárják-e a hetes cikk szerinti eljárást.

Még válaszra sem méltattak. Egy ilyen bizottság elnöke nem maradhat.

– mondta, majd arra a kérdésre, kit szeretne helyette, azt mondta, hosszú listája van, de neveket nem mond.