Sikertelen puccskísérlet volt Bolíviában

Néhány órával az akció után a bolíviai rendőrség letartóztatta a puccskísérlet vezetőjét.

Katonák rohamozták meg a bolíviai főváros, La Paz elnöki palotáját – írja a BBC. A Reuters brit hírügynökség szemtanúkra hivatkozva azt jelentette, hogy egy harckocsi áttörte a bejáratot, és katonák hatoltak be az épületbe. Néhány órával az akció után a bolíviai rendőrség letartóztatta a puccskísérlet vezetőjét, Juan José Zúñigat.

A fegyveres erők három vezetője azért jött, hogy kifejezze a megdöbbenésünket. Új kormány lesz, változnak dolgok, de az országunk nem folytathatja így tovább

– mondta Juan José Zuniga tábornok, a hadsereg leváltott főparancsnoka egy helyi televízióban még letartóztatása előtt.

Luis Arce bolíviai elnök az X-en arról írt, hogy elítélik a bolíviai hadsereg egyes egységeinek „szabálytalan csapatmozgását”. Tiszteletben kell tartani a demokráciát – tette hozzá az államfő. Evo Morales volt elnök (2006-2019) az X-en azt írta, hogy “államcsíny készül”.

Morales, aki nyilvánosan szakított Arcéval, bár mindketten ugyanahhoz a szocialista mozgalomhoz tartoznak, bejelentette támogatói nemzeti mozgósítását a demokrácia helyreállítása céljából. A volt elnök leszögezte: nem engedik meg, hogy a fegyveres erők megsértsék a demokráciát, és megfélemlítsék a népet.