Luxushajó mentett meg hatvannyolc hajótöröttet az Atlanti-óceánon

Hat ember meghalt.

Egy luxushajó mentett meg hatvannyolc tengeren hánykolódó menekültet, miután hajótörést szenvedtek a viharos tengeren. A menedékkérőket szállító halászhajó a Kanári-szigetekre próbált eljutni sikertelenül.

A tengeri szerencsétlenségben hat ember meghalt.

A Kanári-szigetek az utóbbi években az Afrikából érkező irreguláris migránsok fő belépési pontjává vált Spanyolországba. Ez az útvonal egyben mindközül a leginkább életveszély. A Walking Borders migrációs jogvédő szervezet épp a múlt héten közölte, hogy az év első öt hónapjában közel ötezer ember halt meg a tengeren ezen az útvonalon.

A Philipp Oldendorff tengeri teherhajó még szerdán észlelte a Tenerife szigetétől 815 kilométernyire dél felé elsodródó halászhajót, és elsősegélyt nyújtott a menedékkérőknek. A Insignia luxushajót a térségbe irányították, hogy felvegye a túlélőket – közölte a spanyol parti őrség.

Az Insignia, amely a miami székhelyű Oceania Cruises tulajdonában van, három holttestet is kiemelt a halászhajóról. A rossz időjárási viszonyok miatt két holttest kiemelése lehetetlenné vált, ezért a hajó későbbi keresésének megkönnyítése céljából helymeghatározó eszközt hagytak hátra.

Az összesen hatszázhetven utas befogadására alkalmas kisebb luxushajó épp egy száznyolcvan napos világkörüli úton járt, amit januárban kezdett meg.